AKTUELNO

Samo za one sa dubokim džepom.

Znamo da manji stanovi prvi "odu", bilo da je reč o kupovini ili izdavanju. Takođe znamo da se određeni beogradski kvartovi cene daleko iznad proseka, ipak, ne možemo da se ne zapitamo ima li kraja rastu cena?

Sa procvatom novogradnje teško da više možemo naći ijednu ulicu u gradu koja je "netaknuta", a masovna ponuda, tj. još masovnija potražnja - diktira cene.

Kako smo nedavno pisali, prve se izdaju stambene jedinice veličine 50 kvadrata, što se smatra i "idealnom" kvadraturom ako živite sami ili u paru, a želite ujedno manje troškove i lakše održavanje.

S druge strane, garsonjere i stanovi do 40 m2 ostaju popularni, ali se čini da vlasnici koji ih izdaju sada naplaćuju mnogo više od same nekretnine. Naime, u elitnom delu Novog Beograda, u Ulici Omladinskih brigada, izdaje se prazan, jednosoban stan (38 kvadrata) za oko 1.150 evra.

Foto: Unsplash.com

Sudeći po opisu iz oglasa, rentiranjem ovog i svakog drugog sličnog stana, vi zapravo na kratke staze "kupujete" život u luksuznoj zgradi, život u zasebnom kompleksu (često i kondominijumu), zatim udobnost i sigurnost uz fizičko i video obezbeđenje (24/7), kao i limitiran pristup zgradi - za one koji ne žive tu, piše Telegraf Biznis.

Osim toga, zgrade u kojima se izdaju stanovi po paprenoj ceni sa sobom donose i mnogo više: recimo, u ovoj možete koristiti bioskop, lounge za zabavu s društvom ili samostalno uživanje, a imate i direktan pristup šoping i fitnes/SPA centru.

Šta kada mesto za stanovanje izgubi svoju primarnu funkciju?

Stambeni objekat u kojem stan od nepunih 40 kvadrata mesečno košta više od 1.000 evra, nudi i bazen, saunu, đakuzi, teretanu i tursko kupatilo. Dakle, potpuno je jasno da rentiranjem ovakve nekretnine vi, zapravo, kupujete život "na visokoj nozi", luksuz, ugođaj, prestiž.

Neke od ostalih beneficija koja se navode u oglasu jesu panoramski pogled i nezavisno kontrolisano grejanje. Ipak, ostaje pitanje koliko je ovakvo "takmičenje" u pružanju što kompletnije ponude produktivno?

Foto: Printscreen YouTube/ ben sedin

Iako je tačna da svaka roba ima svog kupca, ne smemo da smetnemo s uma kako se prosek "vadi" na osnovu svih oglašenih stanova u gradu, te ovakve tržišne ponude automatski utiču na rast cena kirija u svim delovima grada i nevezano za stanje nekretnine.

Naravno, razlike u ceni biće očigledne, ali treba razumeti ovde svaka karika vuče onu drugu: sve dok u ponudi na NBG ili u centru, na Vračaru, imamo manje stanove po ceni od 1.000 evra ili više, dotle ćemo imati i izvesni rast nekretnina na periferiji, kako bi koliko-toliko došlo do nivelacije.

A šta je sa onima koji ne žele luks ugođaj u zgradi, već samo običan stan za stanovanje, a da ostale navedene usluge potraže u specijalizovanim centrima van mesta stanovanja?