AKTUELNO

Najveća novina je svakako mogućnost da se samo sa ličnom kartom avionom putuje iz Srbije u Tursku.

Srpski turisti po prvi će ovog leta moći da putuju u čak pet država samo sa važećom biometrijskom ličnom kartom i to u BiH, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Albaniju i Tursku.

S tim što će u Tursku s ličnom kartom moći da idu samo avionom pošto će u slučaju putovanja automobilom ili autobusom morati da imaju pasoš zbog prelaska bugarske granice.

Najveća novina je svakako mogućnost da se samo sa ličnom kartom avionom putuje iz Srbije u Tursku. To je omogućio Zaključak o utvrđivanju osnove za zaključivanje protokola broj 1 između Vlade Srbije i Vlade Republike Turske o izmenama i dopunama sporazuma o uzajamnom ukidanju viza.

Prema tom dokumentu, građani dve zemlje mogu da prelaze državne granice sa važećom biometrijskom ličnom kartom radi unapređenja i olakšanog kretanja ljudi i prometa roba. Čeka se još samo da se taj dokument ozvaniči u Službenom glasniku kako bi stupio na snagu.

Foto: Wikipedia.org, Tanjug/Sava Radovanović

Godišnje u Tursku ide oko 200.000 srpskih državljana

Naravno, ovu novinu sa oduševljenjem dočekale su sve turističke organizacije pogotovo ako se ima u vidu da godišnje iz Srbije u Tursku otputuje oko 200.000 naših građana od čega jedna trećina ide van sezone.

U Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija „Juta” ističu da ova odluka može imati veliki psihološki efekat na putnike pošto dolazi na početku turističke sezone iako se iz Srbije u Tursku putuje tokom cele godine.

Koliko je značajna mogućnost za naše državljane da putuju u drugu zemlju samo sa važećom biometrijskom ličnom kartom pokazalo se i na primeru Albanije u kojoj je veliki broj naših turista odlučilo da provede odmor.

Podsećanja radi, do skora sa ličnom kartom naši državljani su mogli samo da putuju u Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru da bi se potpisivanjem regionalnog Sporazuma o slobodi kretanja i boravka građana u okviru "Otvorenog Balkana" ta mogućnost proširila i na Albaniju i Severnu Makedoniju.

Foto: Tanjug

Lična karta mora da ima rok važenja od najmanje tri meseca

Inače, da bi lična karta bila validna za putovanje u ovih pet država mora da ima rok važenja od najmanje tri meseca. Naravno, pod uslovom da putnik nema zabranu ulaska i boravka te da ne predstavlja opasnost po bezbednost i zdravlje.

Poznato je da srpski državljani mogu da putuju i na Kosovo i Metohiju samo sa važećom biometrijskom ličnom kartom.

Maloletnici mlađi od 16 godina moraju da imaju pasoš

Ipak, kada je reč o porodičnom putovanju postoje i prepreke u vezi sa korišćenjem lične karte kao jedine putne isprave. Naime, maloletnici u Srbiji ne mogu da izvade ličnu kartu pre navršene 16. godine pa je mlađima jedina opcija za putovanje pasoš čak i ako idu u Crnu Goru.

U Crnu Goru deca više ne mogu sa zdravstvenom knjižicom

Naime, od 1. januara 2020. godine maloletnicima je dozvoljen ulazak u Crnu Goru jedino uz važeći pasoš ili ličnu kartu. Do tada su mogli da uđu u Crnu Goru uz zdravstvenu ili đačku knjižicu.

Inače, prema zakonu u Crnoj Gori, deca već od rođenja imaju pravo na ličnu kartu. Kako u Srbiji maloletnici do 16 godina ne mogu da dobiju ličnu kartu, jedini način da uđu u Crnu Goru je da izvade pasoš.

Foto: Pixabay.com

Iste uslove maloletnici mlađi od 16 godina imaju prilikom putovanja u BiH, Albaniju, Severnu Makedoniju i sada Tursku.

Za putno i zdravstveno osiguranje potreban pasoš ili lična karta

Pasoš ili lična karta putnicima su bitni i ukoliko žele da izvade putno i zdravstveno osiguranje. Oba ova osiguranja mogu da se izvade ili uz pasoš ili sa ličnom kartom pošto je dovoljan i matični broj.