AKTUELNO

Lozničani mogu biti sa pravom ponosni na Tršić, rodno selo Vuka Stefanovića Karadžića za koje je on rekao - "Ja sam se u Srbiji rodio i uzrastao, i zato mi se čini da na svijetu nema lepše zemlje od Srbije ni ljepšega mjesta od Tršića". Tršić se lani sa Mokrom Gorom i Gostiljem, našao na konkursu Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija, za izbor najlepšeg sela odlukom nacionalne komisije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a sada je dobio novu potvrdu svoje lepote.

Sela Tršić, Ždrelo i Bela Voda izabrana su za najbolja turistička sela u Srbiji na konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i ona će ove godine našu zemlju predstavljati na konkursu za Najbolje turističko selo koji organizuje Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO), saopšteno je na sajtu ovog ministarstva.

Navedene su osnovne karakteristike sva tri sela, a ministarstvo podseća da je prošle godine na konkursu UNWTO Mokra Gora proglašena za jedno od najboljih turističkih sela u svetu kao primer ruralne destinacije sa ogromnim potencijalom za unapređenje seoskog turizma. Za lepote Tršića, udaljenog sedam kilometara od Loznice, najpoznatijeg našeg sela u koje je bar jednom kročio svaki srpski učenik, Lozničani odavno znaju i nisu iznenađeni što se ono ponovo našlo u odabranom društvu.

Sam kompleks Znamenito mesto Tršić sa najvažnijim objektima nalazi se na malo više od pet hektara. U njemu je najpoznatija sigurno Vukova spomen – kuća, obnovljena 1933, tu je i više od trideset drugih objekata narodnog graditeljstva, a svi su pod zaštitom. Kako na svom sajtu navodi loznički Centar za kulturu "Vuk Karadžić", koji se stara o Znamenitom mestu Tršić, posetioci mogu videti jedinstveni Muzej jezika i pisma, Kuću pisaca, Muzejsku postavka Vukovih sabora, Vuk i nauka, Radionicu starih zanata, crkvu brvnaru Svetog Arhangela Mihaila, i još toga, a Tršić krasi i Naučno obrazovni kulturni centar, moderno zdanje koje nosi Vukovo ime i gde mladi iz zemlje, dijaspore, ali i stranci proučavaju naš jezik, kulturu i običaje.

Tršić godišnje poseti više od 30.000 osnovaca i srednjoškolaca iz Srbije i okruženja, a najviše posetilaca ima u septembru i maju i kada se organizuju Vukov sabor, najstarija i najmasovnija kulturna manifestacija kod nas u čast reformatora našeg jezika, i Đački Vukov sabor posvećen stvaralaštvu mladih. Tršić je sa susednom Tronošom proglašen zaštićenim područjem, odnosno, kulturnim predelom "izuzetnih odlika" i nalazi se pod zaštitom države.

Lozničani ne znaju hoće li na konkursu UNWTO biti izabran Tršić, ali i ako ne bude veliko je priznanje što je ovo pitomo mesto zajedno sa selima Ždrelo i Bela Voda izabrano za najbolja turistička sela u Srbiji gde konkurencija uopšte nije mala.

Autor: