Specijalista opšte prakse Biserka Obradović kaže da su stomačne infekcije u letnjim mesecima zasigurno češća pojava u odnosu na zimski period. Kako objašnjava, organizam je u tokom leta, više izložen o pojavi bakterija, kao i susretanju sa brojnim pesticidima kojima se prska voće i povrće, a koje, sa druge strane, u većoj količini unosimo u sebe.
Doktorka kaže da je neophodno voditi računa i o namirnicama koje unosimo u organizam, jer je česta pojava, da povrće i voće koje kupujemo na pijacama, u velikom broju slučajeva može biti prskano pesticidima, usled čega može doći do trovanja kao i stomačnih tegoba.
- Najpre je potrebno voće ili povrće potopiti u vodu, a onda u sodu bikarbonu, kako bismo bili sigurni da je hrana čista - rekla je Obradović.
Foto: TV Pink Printscreen
Svakodnevni su dolasci pacijanata sa mučninom i dijarejom, za koje kaže da su alitoksinarne infekcije koje se unose putem toksina, a to su enterobakterije kojih ima preko 20 vrsta, a koje se najčešće nalaze u našem debelom crevu.
- Salmonela se prenosi, i ako se nađe u nekim namirnicama, ona se jako brzo razmnožava. Ima je u jajima, mlečnim proizvodima... Ljudi se varaju kada hranu koja je stajala na suncu stavljaju u frižider, jer one ipak ostaju na namirnicama i ne uštavaju se - priča doktorka.
Foto: TV Pink Printscreen
Govoreći o sendvičima, koje majke deci pripremaju za ekskurzije, doktorka Obradović kaže da je vrlo bitno voditi računa o sastavu sendviča, dodajući da je majonez, puter ili margarin najkvarljivija hrana koju treba izbegavati.
Dijareja je, kaže Obradović "naš prijatelj" jer je jako važno da toksine koje smo nakupili u organizmu izbacimo iz sebe. Kako kaže, pre dijareje dolazi do povraćanja.
- Najveća greška je, kada neko dehidrira, ima problem sa dijarejom, ljudi misle da je spas odmah popiti vodu, a to je greška. U tim trenucima je bolje gladovati, i uzeti samo kašičicu vode, kako ne bi izazvali reakciju želuca. Tek kada prođe dijareja i povraćanje, tek tada možemo da se hranimo normalno. Samo bareni pirinač, ili šargarepa su preporučljivi dok imamo problem - objašnjava ona.
Autor: