AKTUELNO

Vetar bio toliko jak da je čupao stabla iz korena, kao da nam se tornado sručio na selo. Haotične slike stižu iz Topole, saobraćaj u prekidu a na desetine kuća ostalo bez struje.

Nezapamćeno olujno nevreme koje je tokom poslepodnevnih sati pogodilo teritoriju opštine Topola iza sebe je ostavilo pravu pustoš.

Na najvećem udaru našla su se sela Junkovac, Pavlovac, Šume i Žabari. Usled jakih naleta vetra mnoga drveća su počupana iz korena i stoje poprečena na loklanim putevima.

Foto: RINA

- Ovakva katastrofa u našem kraju se zaista ne pamti. Vetar je toliko jako duvao da je nosio sve što mu se našlo na putu. Drveće je počupano iz korena. Ogromna stabla su oborena na zemlju. Crepovi su leteli na sve strane, a mnoge kuće ostale bez krovova. Bili smo potpuno nemoćni. Bukvalno kao da je kroz selo protutnjao tornado koji smo do sada gledali samo u filmovima - kažu meštani sela Junkovac.

U pojedinim selima saobraćaj je u prekidu, a zbog iščupanih stabala došlo je i do prekida u snabdevanju električnom energijom.

Foto: RINA

- Zaseok Veljić kraj je bez električne energije. Verovatno ima problema na još lokaliteta jer je vetar pokidao kablove od struje. Obarao je stabla, a tom prilikom su na nekoliko mesta pokidane i žice. Takođe je zastoj na glavnom putu prema Natalincima gde je na ulasku u selo oboreno veliko stablo. Ne pamtimo ovako nešto. Velika šteta nas je snašla za kratak period - dodaju meštani.

Foto: RINA

Osim na putnoj infrastrukturi i kućama nevreme je pričinilo ogromnu materijlanu štetu na poljoprivrednim usevima. Rod voća i povrća po kom je ovaj kraj poznat poprilično je uništen. Na lice mesta će sutra stići i predstavnici lokalne samouprave kako bi sagledali štete i pomogli meštanima.

- Posledice ovog nevremena su zaista ogromne. Tek nam pristižu informacije sa terena, ali evidentno je pričinjena ogromna materijalna šteta. Pojedine kuće usled naleta vetra i oluje sada i prokišnjavaju. Obići ćemo teren jer je neophodno da se pomogne ljudima koji su pretrpeli velike gubitke - rekao je većnik za infrastrukturu u opštini Topola Dragan Jovanović.