AKTUELNO

Budući prvaci će u vrtiće moći da idu do 31. avgusta. Kao i svakog leta u odbaništima se očekuje manje dece, posebno u avgustu pa će, u zavisnosti od interesovanja roditelja, kao i korišćenja godišnjih odmora zaposlenih, predškolske ustanove praviti programe spajanja grupa. Pri tome će se voditi računa da u grupama budu deca istog uzrasta.

Pripremni predškolski program, kako se navodi u pravilniku, mora trajati najmanje devet meseci, od 1. septembra i do 31. avgusta. Grupe koje su u četvorosatnom programu i smeštene su u osnovnim školama, koje su zatvorene tokom raspusta, neće moći tokom leta da idu u vrtić, pišu "Novosti"

Letnji raspust je i vreme kada se predškolske ustanove isprazne. Praksa iz prethodnih godina je pokazala da roditelji, koji imaju decu u vrtićima, uglavnom koriste godišnje odmore u junu i septembru.

U julu dosta mališana boravi u vrtićima, dok u avgustu posećenost opada, jer se tada većina predškolaca rastaje sa drugarima iz obdaništa i sprema se za polazak u školu.

Primetno je da u letnjim mesecima opada i naplata, jer roditelji zbog odlaska na letovanje i troškova koje imaju odlažu plaćanje računa za boravak dece u obdaništu.

Većina privatnih vrtića će raditi kao i tokom godine. Subvencija boravka iz gradske kase ne važi za period kada deca ne idu u obdanište. Tako da će roditelji, za period kada deca ne budu išla u vrtić, plaćati punu cenu boravka koja se, u zavisnosti od ustanove, kreće od 250 do 400 evra.

Autor:

#Vrtić