AKTUELNO

Istraživanja su pokazala da žene više pokreću zahtev za razvod od muškaraca.

Jedna od najtežih odluka jeste stavljanje tačke na brak, pogotovo na onaj od 20 ili 30 i više godina zajedničkog života. Uglavnom su gubitak zdrave komunikacije, razumevanja i ljubavi jedni od najčešćih uzrokarazvoda braka.

Ali ko zapravo prvi potegne to pitanje? Verovali ili ne, prema statistikama u zapadnim državama, žene prve podnesu zahtev za razvod braka. Konkretno u SAD, gde je razvod legalan u 50 saveznih država, procentualno čak 70 odsto razvoda pokrenu žene, dok u Velikoj Britaniji taj procenat iznosi 62 odsto.

U nekim zemljama u Evopi, razvod braka je dosta olakšan. Velika Britanija je, na primer, nedavno legalizovala razvode bez krivice, što znači da sada može brže i jednostavnije da se vodi parnički postupak. Međutim, zašto se žene mnogo više odlučuju za razvod za razliku od muškaraca?

Prema istraživanjima, glavni razlog je što partneri ne ispunjavaju ili ne zadovoljavaju emocionalne potrebe u braku. Nedostatak osećanja koja su postojala na početku veze su se vremenom izgubila, a kada se ne radi na tome i ne neguju emocije, pogotovo i nakon 10 i više godina braka, to dovodi do postepenog udaljavanja partnera. Tada je svaka sitnica pokretač za svađu, ako ne i preljubu.

U većini društava razvod je relativno skorašnja pojava, a najčešće zbog uticaja religije u određenim državama. Pa tako, u izrazito katoličkoj Irskoj razvod braka je bio zabranjen sve do 1996. godine, dok je u Velikoj Britaniji on bio misaona imenica pre 1914. godine.

S druge strane, u Srbiji je dobro poznata rečenica "Nećemo da se razvedemo zbog dece'', a onda nakon određenog vremena deca odrastaju u jednoj nezdravoj porodičnoj sredini, pogotovo ako se ne radi na tome da se ''stvari poprave''.

Na mapi, koju je objavio sajt ''Landgeist'' koji se bavi statistikama u različitim oblastima, vidi se kako stopa razvoda dosta varira u Evropi, a u većini zemalja je preko 30%. Stopa razvoda najniža je u Autonomnoj Pokrajni Kosovo i Metohija i iznosi 5,9%, a u Severnoj Makedoniji 12,3%, dok najveću stopa razvoda ima Ukrajini (67,4%), Rusiji (65,6%) i Luksemburgu (64,8%).

Veruje se da su neodgovornost i nepromišljenost razlozi zbog kojih se Rusi i Ukrajinci tako mladi venčavaju i na kraju razvode. Drugi stručnjaci smatraju da su finansijski problemi veliki uzrok visoke stope razvoda. Kako objašnjava Hajdi Kar, psiholog i stručnjak za nasilje u porodici u Centru za razvoj obrazovanja sa sedištem u SAD, nije slučajno što je porastao razvod brakova čiji su pokretači u većini slučajeva žene.

"Pošto žena mora da bude ekonomski nezavisna pre nego što se odluči na razvod, pogotovo ako ima decu sa partnerom, a koju kasnije treba da izdržavaju, njima je izuzetno teško da napuste brak osim ako nemaju načina da same zarade novac. Postepen ulazak žena u radnu snagu omogućio im je da po prvi put napuste nesrećne brakove - više nisu bile finansijski obavezne da ostanu u nasilnim partnerstvima ili vezama u kojima njihove potrebe nisu bile zadovoljene, a žene su tako počele da pokreću razvode u većoj meri'', objasnila je ona.

Zato u različitim kulturama i geografskim područjima, žene koje su ekonomski sposobne da se brinu o sebi i deci verovatnije će da pokrenu razvod. Stručnjaci kažu da žene često imaju veća očekivanja o tome da će partner zadovoljiti njihove emocionalne potrebe, što može dovesti do razočaranja nakon venčanja.

Gilza Fort-Martinez, terapeutkinja za parove sa sedištem u Floridi, kaže da to što muškarci obično manje iskazuju emocije od žena, može da dovede do toga da se partnerke osećaju neispunjeno.

Kada se sve sabere i oduzme, nijedan partner u braku ne bi trebalo da trpi određeni vid nasilja, fizičkog ili psihičkog, niti emocionalnu ili finansijsku ucenu. Ukoliko se nakon pokušaja da se postigne zajedničko rešenje i želje da se brak popravi ukoliko je doživeo ''krizu'', ipak ništa ništa ne dešava, složićete se da je podonošenje razvoda braka povoljan i zdrav potez za obe strane.

Autor: