AKTUELNO

Promovisanje pozitivne slike o starijim osobama kao važnom resursu celog našeg društva, jedan je od načina na koji se borimo protiv diskriminacije, a to pre svega podrazumeva uvažavanje starijih i njihov dostojanstven život, poručila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Jankovićeva je boravila u Kraljevu gde je razgovarala je sa starijim građanima i građankama u okviru projekta "Položaj starijih u gradu" koje se sprovodi zajedno sa Crvenim krstom Srbije.

Poverenica Janković je predstavila rad institucije i govorila o načinima na koje stariji građani i građanke mogu da se obrate i zatraže zaštitu od diskriminacije.

- Promovisanje pozitivne slike o starijim osobama kao važnom resursu celog našeg društva, jedan je do načina na koji se borimo protiv diskriminacije, a to pre svega podrazumeva uvažavanje starijih i njihov dostojanstven život, što predstavlja temelj čitavog koncepta ljudskih prava - istakla je poverenica Janković.

Učesnici i učesnice fokus grupa, čiji je cilj da se, pored ostalog, utvrde dostupnost različitih usluga i rizici od diskriminacije, tokom razgovora su upoznali poverenicu sa svojim svakodnevnim problemima i teškoćama sa kojima se suočavaju.

Tokom oktobra, meseca solidarnosti sa starijima, poverenica je prethodnog dana boravila u Inđiji, gde je učestvovala u radionici za starije pod nazivom.

"Kutak za srećan život" i tom prilikom upoznala starije građane i građanke Inđije sa načinima zaštite od diskriminacije.

Istraživanje o položaju starijih u gradu, realizuje se uz finansijsku podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i obuhvata više od 1.000 starijih osoba iz 16 gradova.

Cilj je da se nakon dobijenih podataka, izrade preporuke za poboljšanje kvaliteta života starijih žena i muškaraca koji žive u gradovima Srbije, saopštila je kancelarija poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

#Brankica Janković

#Starica

'