AKTUELNO

Lekari u privatnim zdravstvenim ustanovama moći će uskoro da izdaju recepte i na taj način će lečenje, dijagnostika i preventiva biti znatno efikasniji.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je za Pink da će digitalizacija u zdravstvu Srbije doneti brojne benefite našim pacijentima.

- Izdavanjem elektronskih recepti ubrzalo se i poboljšalo funkcionisanje našeg sistema. Mi smo se oslobodili te ogromne administracije. I dok nismo uveli digitalizaciju i e-recepte ljudi su morali da čekaju recepte i to podizanje lekova. Kasnilo se sa podizanjem, sada to sve mnogo brže ide, jer što pre započnemo lečenje, ono će biti kvalitetnije - rekao je Đerlek i dodao:

- Tu digitalizaciju smo iskoristili i kad je preventiva u pitanju. Što kažu "Bolje sprečiti, nego lečiti". Pa i u skriningu raka dojke, koji je vrlo čest i vrlo opasan i tu smo napravili odlične rezultate. Zatim kad je dijagnostikla u pitanju, koristili smo digitalizaciju preko e-radiologije. Preko telemedicine omogućili smo onkološkim pacijentima koji se leče u kućnim uslovima i uzimaju oralnu hemioterapiju da budu u kontaktu sa svojim onkologom i da mogu da se konsultuju.

Foto: TV Pink Printscreen

Vlada Srbije i Ministarstvo zdravlja usvojili su akcioni plan za 2022. do 2023. godinu i cilj je da se privatni i državni zdravstveni sektor objedine.

Vi recimo odete u privatnu kliniku i završite lečenje, vi nemate to nigde evidentirano u državnom kartonu. Cilj nam je da doktor koji radi u državnom i koji radi u privatnom zdravstvenom sistemu klikom na svoj kompjuter, odnosno taj objedinjen sistem ima potpunu istoriju bolesti i ono što je pacijent radio. To će znatno unaprediti zdravstveni sistem i podići će se kvalitet lečenja. Digitalizacijom će i jedan i drugi lekar imati poptunu sliku o stanju pacijenta.

Autor: J.Đ.