AKTUELNO

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", do 11. avgusta u Srbiji su registrovana 34 slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, od koje su tri osobe preminule.

Oboljenja su prijavljena u Sremskom (jedan), Južnobačkom (četiri), Srednjebanatskom (šest) i Južnobanatskom (devet) okrugu i na teritoriji Grada Beograda (14).

- Od ukupno tri smrtna ishoda koja se mogu dovesti u vezu s tim oboljenjem, dva su registrovana na teritoriji Srednjebanatskog okruga i jedan na području Grada Beograda - navode iz "Batuta" i objašnjavaju kada je ova bolest najprisutnija:

- Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti vektora - komaraca. Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra. Inače, većina osoba (80 odsto) inficirana virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome i znake bolesti.

Kod manjeg procenta zaraženih osoba simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, s naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom.

Međutim, kod pojedinih osoba (manje od jedan odsto) dolazi do komplikacija koje zahtevaju hospitalizaciju.

Autor: