AKTUELNO

Pojava krvi u mokraći znači da bi što pre trebalo da odnesete urin na analizu i da uradite urinokulturu.

Doktor Milica Kravljača, nefrolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije kaže da je to početak utvrđivanja uzroka ovog poremećaja koji se stručno naziva hematurija. Nekada i pored svih sprovedenih ispitivanja, kod oko 10 odsto pacijenata uzrok pojave krvi u urinu ostaje nepoznat.

- Pregled mokraće je vrlo jednostavan, jeftin i svuda dostupan test - kaže dr Kravljača. - Sediment i njene fizičko-hemijske osobine ukazaće na karakteristike crvenih krvnih ćelija, prisustvo belih krvnih ćelija (leukocita) ili nekih drugih elemenata kao što su kristali, cilindri, prisustvo proteina, što je lekaru važan putokaz ka daljim ispitivanjima.

Pozitivna urinokultura je znak infekcije nekog dela urinarnog trakta - bešike, mokraćne cevi, bubrega, prostate.

- Ukoliko je urinokultura negativna, potrebna su dalja ispitivanja - kaže naša sagovornica. - Tada utvrđujemo da li pacijent pije lekove protiv zgrušavanja krvi ili ima poremećaj faktora za zgrušavanje krvi, jer to mogu biti razlozi hematurije. Ukoliko nema, pacijent se upućuje na ultrazvuk ili skener urinarnog trakta. Ako ultrazvuk ukaže na prisustvo kamena, polipa ili neke druge promene u urinarnom traktu, ispitivanje i lečenje se nastavljaju kod urologa.

Normalan ultrazvučni ili skener nalaz urinarnog trakta pacijenta usmeravaju nefrologu radi dodatnih analiza.

- One, između ostalog, podrazumevaju imunološke pretrage i određivanje koncentracije proteina u mokraći - kaže dr Kravljača. - Ukoliko rezultati analiza pokažu da je razlog hematurije bolest bubrega, vrlo često je potrebno uraditi biopsiju bubrega.

Naša sagovornica dodaje da je razlog pojave hematurije i oštećenje bubrega koje nastaje zbog dugotrajne i učestale upotrebe lekova protiv bolova, a koja se najčešće utvrđuje kod osoba koje imaju migrenu.

Autor: