AKTUELNO

Nakon višemesečnog predanog rada pripadnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala UKP, kao i Tužilaštva za organizovani kriminal, u saradnji sa švajcarskom policijom i tužilaštvom, slika “Blagoveštenski sabor 1861. godine” slikara Vlaha Bukovca, koja je ukradena 1993. godine iz dvorca Dunđerski, biće vraćena Republici Srbiji.

Podsećamo, pripadnici SBPOK-a Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Tužilaštva za organizovani kriminal, u saradnji sa švajcarskom policijom i tužilaštvom su u avgustu 2021. godine razbili četvoročlanu organizovanu kriminalnu grupu, čiji je organizator S. G. uhapšen u Cirihu od strane švajcarske policije, a prilikom njegovog hapšenja na licu mesta su bili pripadnici SBPOK-a MUP-a Srbije.

Pretresom stana S. G. pronađena je predmetna slika. Takođe, u Cirihu je uhapšen još jedan član ove organizovane kriminalne grupe, dok su druga dva člana uhapšena u Beogradu, od strane pripadnika SBPOK-a.

Nakon uspešne međunarodne saradnje srpske i švajcarske policije i tužilaštava, navedena slika, koja predstavlja kulturno blago od neprocenjivog značaja za Srbiju, danas je u Cirihu predata predstavnicima Tužilaštva za organizovani kriminal i Muzeja Vojvodine.

Slika "Blagoveštenski sabor" će biti transportovana u Srbiju u Muzej Vojvodine. Novčana vrednost ove slike procenjuje se između šeststo hiljada i milion evra.

Tim povodom oglasila se i podpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković:

- Slika Vlaha Bukovca ‘Blagoveštenski sabor 1861. godine’ danas je predata u Cirihu predstavnicima Tužilaštva za organizovani kriminal i Muzeja Vojvodine, nakon čega će biti vraćena u našu zemlju. U akciji pronalaženja slike koja predstavlja kulturno blago od neprocenjivog značaja za Republiku Srbiju, ukradene još 1993. godine iz depadansa Muzeja Vojvodine, u Čelarevu, Ministarstvo kulture i informisanja je aktivno učestvovalo sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminala MUP.

Vraćanje ove značajne slike je pokazatelj opredeljenosti Republike Srbije zaštiti i očuvanju kulturnog nasleđa, kao i upornosti i istrajnosti da se ukradena dela pronađu i vrate tamo gde pripadaju.

Za ovim delom se dugo nije tragalo, tačnije do pre oko godinu i po dana, a čitava akcija je držana u tajnosti pošto je reč o veštim ljudima koji dugi niz godina trguju umetninama. Tužilaštvo za organizovani kriminal je u saradnji sa pripadnicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, švajcarskim tužilaštvom i policijom odradilo odličan posao i napokon će se ‘Blagoveštenski sabor 1861. godine’ Vlaha Bukovca naći u muzeju iz kog je nestao pre skoro 30 godina.

Autor: