AKTUELNO

O incidentu koji se desio nadomak Novog Sada sačinjen je policijski zapisnik. Učenik, uprkos bahatosti svog oca, koji je batinama pokušao da "izdejstvuje" sinovljevu dvojku, nije položio ispit ni pred novom komisijom.

U osnovnoj školi u jednom mestu nadomak Novog Sada u sredu je otac dečaka koji nije položio popravni ispit fizički napao nastavnika matematike, davio ga, oborio na klupu i u trenutku kada je zamahnuo da ga udari pesnicom u lice, od ozbiljnijih povreda spasao ga je kolega.

Svi podaci o tome u kojoj obrazovnoj ustanovi se desio ovaj stravični incident, kao i imena svih aktera zbog zaštite identiteta prosvetnog radnika neće biti objavljeni.

Nastavnik nije želeo da za medije govori o nemilim scenama, pa je Zvonimir Jović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine potvrdio da se napad desio 24. avgusta i da je obavešten o detaljima.

Foto: TV Pink Printscreen

On je objasnio da je nastavnik tog dana od osam sati ujutru u osnovnoj školi bio u svojstvu predsednika komisije na polaganju popravnog ispita iz matematike. Kaže da je o svemu što se zbilo sačinjen i policijski zapisnik, odnosno da je prosvetni radnik dao iskaz policiji.

- Incident se dogodio negde oko 13 časova u sredu, kada se završio usmeni deo ispita jednog učenika. Nakon što je učenik odgovarao, u učionicu je ušao otac dečaka i napao nastavnika. Inače, ni sin ni otac nisu znali koji je rezultat ispita. Otac je ušao u učionicu, počeo da se dere na nastavnika i ponavlja: "Videćeš ti!" Potom je nastavnika uhvatio za vrat i polegao ga na klupu! Zaleteo se da ga udari pesnicom, što je sprečio drugi nastavnik, kolega napadnutog - kaže Jović i navodi da je nakon što se nastavnik oslobodio iz ruku nasilnika zatražio da se pozove policija.

Iako je otac dečaka to čuo, nastavio je s brutalnim pretnjama, pa između ostalog nastavniku dobacio: "Zapamtićeš ti ovo, videćemo se mi još, dobićeš po pi*di!"

Inače, pre samog ispita, i nastavnik i direktorka škole pozivali su dva puta oca dečaka da prisustvuje ispitu svog sina, što je on odbio. Negde na polovini ispita, učesnici komisije pozvali su još jednom oca da uđe u učionicu da bi se uverio da njegovo dete nije spremno za ispit.

Vređaju ih i napadaju i učenici i roditelji: Prosvetari tražili status službenog lica

Nastavnici se često susreću sa različitim oblicima nasilja - od psovki, neprimerenih komentara učenika i njihovih roditelja, pa do otvorenih uvreda i pretnji. Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika su 2019. godine tražili status službenog lica za ovu struku - da oni koji ih napadnu budu krivično gonjeni. Ovakav status su ranije tražili lekari i vozači gradskog prevoza, zbog izloženosti mogućim napadima. Izmena u Krivičnom zakoniku doneta je 1. decembra 2019. godine i njome su uvećane kazne za one koji napadnu policajca, sudiju, tužioca, javnog beležnika ili inspektora neke inspekcije, te im preti najmanje godinu dana, a najviše 12 godina zatvora.

Ipak, on je i tada odbio da uđe. A onda je, kada je sin završio polaganje i izašao ne znajući koju je ocenu dobio, otac uleteo besno i napao prosvetnog radnika. Nakon incidenta poništeno je ovo polaganje, pa je dečak sa ostalim učenicima koji su bili na popravnom ponovo polagao ispit pred novom komisijom. I nije položio!

O slučaju je sačinjen zapisnik u MUP PU Novi Sad, odnosno policijskoj ispostavi tog mesta. Jović ovo nasilje kao i svaki vid nasilja prema prosvetnim radnicima najoštrije osuđuje.

- Veći incident su sprečili prisutni članovi komisije. Ovo šalje veoma lošu poruku. Maltretiranje nastavnika nije put do dvojke, ovo je sramota za obrazovni sistem i nadam se da će ova priča imati epilog pred sudom, da se isto ne bi ponovilo još nekome - naglasio je Jović.