AKTUELNO

Na praznik Veliku Gospojinu Porfirije će predvoditi liturgiju u manastiru, kao i večernju službu.

Patrijarhu Porfiriju priređen je danas srdačan doček u manastiru Savina u Herceg Novom, gde služi doksologiju. Veliki broj građana, među kojima i mnogo mališana, dočekali su poglavara SPC.

Na praznik Veliku Gospojinu Porfirije će predvoditi liturgiju u manastiru, kao i večernju službu.

Uveče će prisustvovati promociji izabranih dela pokojnog mitropolita Amfilohija. Prvu zvaničnu posetu Boki Kotorskoj patrijarh će završiti u ponedeljak, kada će na Kanli kuli prisustvovati Svečanoj akademiji povodom 640 godina od osnivanja grada.

Patrijarh je danas popodne doputovao u Crnu Goru. Na tivatskom aerodromu dočekali su ga mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i gradonačelnik Tivta Željko Komnenović.

U Herceg Novi su do Tivta došli gliserom u vlasništvu Davora Lakićevića, kome je patrijarh posebno zahvalio na Instagramu.

Poseta patrijarha Herceg Novom bila je ranije planirana, ali je odložena zbog trodnevne žalosti nakon tragedije na Cetinju.

Poseta patrijarha Porfirija Herceg Novom upriličena je povodom obeležavanja 640 godina od osnivanja grada i slave Manastira Savina - Velike Gospojine.

O velikoj svetkovini u Herceg Novom arhijerejski namesnik hercegnovski krstonosni protojerej Obren Jovanović je za RTHN kazao, da je poseta patrijarha Porfirija blagoslov za grad.

"S druge strane, ova poseta ima i istorijski značaj, jer jedan patrijarh srpski u Herceg Novom poslednji put bio 1979. godine, posle razornog zemljotresa koji je pogodio Crnogorsko primorje. Zato je ovaj događaj još veći i blagosloveniji, jer je prošlo 43 godine od posete jednog Patrijarha Herceg Novom", naveo je otac Jovanović.