AKTUELNO

Ono što nam je ostavio u amanet treba da čuvamo i poštujemo

Mudrih misli patrijarha Pavla svi se i danas sećamo i često ih pominjemo. Ono što nam je ostavio u amanet treba da čuvamo i poštujemo, jer smo imali privilegiju da nas baš on uči o životu i svemu onome što život nosi.

Svako bi u ovozemaljskom životu trebalo da nastoji da bude dobar i pošten čovek. Kako je patrijarh uvek govorio „Čuvajmo se od neljudi, ali se još više čuvajmo da i mi ne postanemo neljudi“.

Patrijarh je čak i rekao: „Kada bih bio poslednji Srbin, pristao bih da nestanem, a da ne bude zločina. Pristao bih da nestane ne samo velika nego i mala Srbija i svi Srbi sa mnom, a ne bih pristao na neljudstvo i nečoveštvo“.

Smatrao je da su za tragediju u Jugoslaviju i njen raspad odgovorni svi, pa je znao da kaže:

„Smatram da smo za tragediju u Jugoslaviji odgovorni svi. Da su se u ovoj situaciji raspada Jugoslavije našli danas oni ljudi koji su je na miran, ljudski način, sporazumom stvorili 1918. godine, mislim da bi je oni i razložili na miran, ljudski način, sporazumom“.

Uvek je verovao da oni koji čine zlo nikada neće imati sreće i isticao da je svima, kao ljudima i hrišćanima, jasno načelo da „zlo dobra doneti neće“ i da je „krv ljudska hrana naopaka“, stvari bi išle sretnije.

Autor: