AKTUELNO

Jedan od najvećih potrošača električne energije u domaćinstvima je bojler.

Građani se često nalaze u nedoumici i imaju razna pitanja vezana za funkcionisanje ovog aparata, pre svega kako bi uštedeli novac, a u trenutnoj teškoj energetskoj situaciji u celom svetu i kako bi bar malo olakšali pritisak na energetski sistem.

Ministarstvo rudarstva i energetike donelo je danas predloge preporuka za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva, za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije.

Jedna od stavki odnosi se i na načine kako da uštedimo novac prilikom korišćenja bojlera.

- Korišćenje bojlera se preporučuje za pripremu tople vode samo kada je potrebna, dok termostat bojlera treba podesiti na temperaturu zagrevanja do 60°C - piše u saopštenju ministarstva.

Generalni stav stručnjaka je da nije preporučljivo da bojler bude stalno upaljen, pošto to ne dovodi do bilo kakvih ušteda energije, a može izazvati i kvarove.

Ipak, postoje i određena odstupanja od ovog pravila.

To se posebno odnosi na velike porodice, za koje se navodi da je ekonomičnije da bojler stalno drže upaljen, kao i za one koji iz jednog bojlera greju vodu i u kuhinji i u kupatilu.

Sa druge strane, bračni parovi bez dece, samci i oni koji veći deo dana provode na poslu nemaju potrebe da drže bojler stalno uključenim, već da ga pale samo prema potrebi.

Stručnjaci su takođe istakli i da je najbolje bojler podešavati na temperaturu između 55 i 60 stepeni Celzijusa, što se slaže sa preporukom ministarstva.

Autor: