AKTUELNO

Agencija za bezbednost saobraćaja danas je, povodom početka školske godine, apelovala na sve učesnike u saobraćaju da budu posebno oprezni, jer se očekuje povećan intenzitet saobraćaja u zonama škola i u naseljima, zbog čega se dešava i veći broj nezgoda.

U saopštenju Agencija je navela da od 2017. do 2021. godine u saobraćaju poginulo 41 dete osnovnoškolskog uzrasta, i to 13 kao pešaci, 22 kao putnici i šestoro kao vozači.

Od trinaestoro poginule dece - pešaka, troje je život izgubilo na pešačkom prelazu, a jedno dete je poginulo u pešačkoj zoni.

"Od ukupno 1.211 povređene dece u svojstvu pešaka, 99 je povređeno u 'zoni škole', a 369 na pešačkom prelazu", naglasila je Agencija.

Podsetili su da je ograničenje brzine u zonama škola u naselju 30 kilometara na čas, a van naselja 50 kilometara na čas, kao i da se, ukoliko dođe do saobraćajnog prekršaja u prisustvu deteta mlađeg od 12 godina, predviđen broj kaznenih poena za taj prekršaj duplira.

"Posebnu pažnju treba obratiti na kretanje dece u grupama, jer su tada skloniji da svu pažnju posvete međusobnom igranju, a ne učešću u saobraćaju", istakla je Agencija i zamolila vozače i roditelje da paze na decu u saobraćaju i budu primer ispravnog učestvovanja u saobraćaju kako bi deca izgradila ispravne stavove i usvojila važnost bezbednog ponašanja.

#Agencija za bezbednost saobraćaja

#Saobraćaj

#apel

#škola