AKTUELNO

U udžbeniku za treći razred osnovne škole romsko dete je nazvano "Ciganče", zbog čega pokret Opre Roma najavljuje tužbu Poverenici za ravnopravnost, a protiv Ministarstva prosvete i izdavačke kuće „Klett“. Objavljena je narodna umotvorina u kojoj je upotrebljen hipokoristik, kažu u „Klett“-i, uz žaljenje što su povredili romsku zajednicu.

Pitalica glasi: "Pitalo Ciganče majku: Koji je dan najdulji u godini? Oni kad se čeka večera bez ručka.“

Pokret Opre Roma najavljuju da će protiv Ministarstva prosvete i izdavačke kuće "Klett“ podneti tužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti zbog ovog sadržaja.

Činjenica da se u planu i programu nalazi sadržaj koji koristi pogrdan naziv za Rome, ocenjuju u Opre Roma, govori da je obrazovni sistem Republike Srbije društveno neodgovoran prema romskoj zajednici.

- Ovo je tragično za Srbiju iz više razloga. Pre svega, nepoštovanja prava nacionalne manjine jer naziv Rom je usvojen 1971. godine, a Romi su zvanično u Srbiji od 2002. godine nacionalna manjina. Zašto se u udžbenicima i dalje nazivamo ‘Ciganima’? Ovakvo podsticanje stereotipa i diskriminacije deci od devet godina je pokazatelj mnogo ozbiljnijeg problema. Etnička pristrasnost u udžbenicima i nastavnim planovima i programima protiv Roma je sistemski problem“, ocenjuje pokret.

Dr Ana Vukmanović, urednica za srpski jezik i književnost u IK "Klet“ u pisanom saopštenju objašnjava "romsko dete se u ovoj pitalici ne pominje u negativnom kontekstu. Naprotiv, reč Ciganče je hipokoristik, reč od milja, čime se ističe pozitivan emotivni stav prema onome na koga se reč odnosi.“

Ana Vukmanović podseća da je u "narodnoj književnosti uobičajen naziv Ciganin, budući da je reč o tekstovima nastalim u ranijim vremenima. U vremenima nastanka ovaj naziv nije imao pejorativni karakter, o čemu svedoči i upotreba hipokoristika. Budući da se u narodnoj književnosti često pojavljuju tipski likovi, nije neobično da se kao siromašan čovek pojavljuje Rom budući da se time oslikava društvena stvarnost vremena kada su dela usmene književnosti nastajala.“

Oglasila se i Marijana Dukić Mijatović

Marijana Dukić Mijatović, član Predsedništva Srpske napredne stranke i državni sekretar ministarstva prosvete ističe u svom saopštenju:

- Pokret Opre Roma Srbija saopštio je da je obrazovni sistem Republike Srbije pokazao društvenu neodgovornost prema romskoj zajednici time što je u obrazovnim ustanovama dozvolio da se u planu i programu nalazi sadržaj koji koristi pogrdan naziv za Rome i najavio da će podneti pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti protiv Ministarstva prosvete i izdavačke kuće Klett. Dodaje se da u školi kao vaspitnoj-obrazovnoj instituciji u lektiri “Narodne umotvorine lake za đake trećake“ izdavačke kuće Klett pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Republike Srbije, u 2022. godini deca čitaju uvredljive i diskriminatorne sadržaje.

S tim u vezi državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i član Predsedništva SNS prof. dr Marijana Dukić Mijatović oštro osuđuje svaki govor mržnje, sprovođenje bilo kog vida diskriminacije i nepoštovanja manjinskih i ljudskih prava, te multikulturalnosti i različitosti svih ljudi, što su osnovni postulati politike predsednika Aleksandra Vučića.

Upravo je dijalog sa romskom zajednicom, koji predsednik Vučić aktivno vodi živ, svakodnevan i realan iznedrio niz mera podrške pripadnicima romske nacionalnosti, kao što su afirmativni upis u predškolske ustanove i osnove škole bez dokumenata, te osmišljavanje mnogobrojnih mere afirmativne akcije upisa romske dece u srednje škole, kao i stipendiranje i mentorsku podršku. Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja kreirao je i Uputstvo za sprečavanje ranog napuštanja obrazovanja sa preporukama i predlozima mera za prevenciju osipanja. Učenici romske nacionalnosti imaju i mogućnost da pohađaju izborni program Romski jezik sa elementima nacionalne kulture, a istraživanje Unicefa MICS (Multiple Indicator ClusterSurvey-MICS) ukazuje da su mere Vlade Srbije unapredile obrazovanje romske populacije.

Sve što je navedeno, a učinjeno u poslednjih 10 godina dovelo je do značajnih pomaka, kojima se itekako dičimo: 20% više romske dece pohađa pripremni predškolski program, 15% više romske dece upiše osnovnu školu, odnosno 20% srednju, a 12% više nego ranije smo uključili devojčice u srednjoškolsko obrazovanje, dok nam je povećan broj studenata romske nacionalnosti.

Imajući u vidu sve istaknute aktivnosti, koje država sprovodi potpuno je nejasno kako je Republika Srbija i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prepoznato kao diskriminatorno, kada Ministarstvo niti propisuje niti odobrava sadržaj lektire, već propisuje oblasti za dodatno izučavanje i vrlo je jasno da je na izdavaču da, konkretno u ovoj temi „narodne umotvorine“ izvrši selekciju i pretvori u lektiru.

Pitanje, koje je ključno i postavljam ga Klettu je sledeće: Zašto ste se opredelili pored hiljada i hiljada priča, pripovetki i umotvorina baš za ovu diskriminatornu? Kojim ste se kriterijumima vodili, da li ste imali u vidu društvenu opasnost ovakvih odabira i ranjivost romske populacije? Najmanje što možete da uradite je da se javno izvinite svima, kojima ste naneli bol, javnosti, koju ste uznemirili i da otklonite u najkraćem roku iz svojih izdanja sve slične sadržaje. Bilo bi lepo i da u ime dobre volje svim pripadnicima romske populacije donirate besplatne udžbenike. Nije teško biti pristojan i human. Srbija je snažno uz Rome!

Nataša Tasić Knežević

Nataša Tasić Knežević, narodna poslanica Srpske napredne stranke u svojoj izjavi navodi: - Pokret Opre Roma Srbija saopštio je da je obrazovni sistem Republike Srbije pokazao društvenu neodgovornost prema romskoj zajednici time što je u obrazovnim ustanovama dozvolio da se u planu i programu nalazi sadržaj koji koristi pogrdan naziv za Rome i najavio da će podneti pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti protiv Ministarstva prosvete i izdavačke kuće Klett. Dodaje se da u školi kao vaspitnoj-obrazovnoj instituciji u lektiri “Narodne umotvorine lake za đake trećake“ izdavačke kuće Klett pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Republike Srbije, u 2022. godini deca čitaju uvredljive i diskriminatorne sadržaje.

S tim u vezi narodni poslanik Nataša Tasić Knežević izražava zabrinutost i žaljenje što su Romi po ko zna koji put osetili na svojoj izranjavanoj koži govor mržnje, diskriminaciju i nepoštovanje manjinskih i ljudskih prava, kao multikulturalnosti i različitosti svih ljudi.

Neverica da se ovakvi ispadi dešavaju je veća, upravo jer je predsednik Aleksandar Vučić uložio ogromne napore da romska zajednica živi bolje, što smo osetili kroz niz mera podrške, donetih kao rezultat kontinuiranog dijaloga sa romskom zajednicom, kao što su afirmativni upis u predškolske ustanove i osnove škole bez dokumenata, te osmišljavanje mnogobrojnih mere afirmativne akcije upisa romske dece u srednje škole, kao i stipendiranje i mentorsku podršku.

Zahvaljujući takvoj politici poštovanja pripadnika manjina i razumevanja da je različitost bogatstvo naše države, uspeli smo mnogo toga, pa i da smanjimo napuštanje škole, posebno kod romskih devojčica, i podstaknemo na dalje obrazovanje.

Svesni da je obrazovanje ključno za uspeh pojedinca u životu, upravo u obrazovanje Roma se najviše ulagalo. Srbija je pokazala da je obrazovanje omogućeno i prilagođeno svakome, bez obzira koje je nacionalne pripadnosti, gde i kako živi, kao i da je tu da podrži, motiviše razvoj svih nas. Osetili smo da smo jednaki u ostvarivanju prava, da nas naša Srbija itekako voli.

Zna romska zajednica da Ministarstvo određuje područje edukativnih sadržaja, kao što su to narodne priče, pripovetke i umotvorine starih vekovima, a takođe zna i da su izdavači ti koji vrše i odabir konkretnih užih jedinica.

Pitamo i očekujemo odgovor od Kletta: Zašto nas nazivate Ciganima? Koji su vas razlozi vodili da se opredelite od brojnih pripovetki baš za ovu, koja nas boli dok je čitamo?

Mi želimo da zaboravimo koliko smo patili, koliko smo bili gladni, koliko su nas odvajali i gledali kao nižu rasu. Pomozite našoj deci da se obrazuju kvalitetno, umesto što nas povređujete. Hvala predsedniku Vučiću i našoj Srbiji što su odškrinuli vrata i za našu decu nekih lepih budućih godina, da živimo časno i ravnopravno.

Autor: