AKTUELNO

Žene su uglavnom upoznate sa posledicama nasilno prekinute trudnoće, ali bez obzira na to, one koje su naumile da to učine, naći će način, rekao je za Pink dr Vanja Milošević.

Milošević je, komentarišući prekide trudnoće, kao i rizike koje isti nosi, rekao da je evidentno da je zvanični broj obavljenih abortusa godišnje dosta veliki. Dodaje da se veliki broj dešava i van sistema.

- U životu ništa ne možete da rešite zabranom. Žene uglavnom znaju i svim komplikacijama, kao i da mogu ostati velike posledice, međutim, oni koji žele to da urade, njih ništa ne može da spreči – rekao je dr Milošević.

Kako kaže, imamo veliki broj mladih žena, koje trudnoću doživljavaju kao teret.

- Mislim da je to isključivo zbog toga što nemaju podršku muškarca, pa im se nameće da je prekid trudnoće jedino rešenje za njih – rekao je dr Milošević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, 90 posto devojaka je reklo da su imaju podršku muškarca, posao, stanbeno rešenje, da bi rodile.

- Stvara se pogodna klima u Srbiji, prošle godine je na primer bio mnogo veći broj novorođenih beba, u odnosu na abortuse. Iako smo imali i koronu i ostale otežavajuće okolnosti – rekao je dr Milošević.

On ističe da je jako bitno napraviti dobar ambijent, da žene znaju da imaju podršku porodice, muškaraca, ali i države i sistema.

Foto: Pixabay.com

- Postavlja se i moralno pitanje, ako smo mi dobili priliku da živimo, kako to da sada brzo odustanemo od nekih drugih života. Ranije je toga bilo mnogo manje. Čovečanstvo napreduje u svakom smislu, a povećava se broj nasilno prekinutih trudnoća – rekao je dr Milošević.

Kako kaže, moramo da promenimo narativ o abortusu, kao jednom velikom i strašnom činu.

- Ja hoću sada njih iskreno da razumem, i da razumemo zašto im se abortus nameće kao jedino rešenje – rekao je dr Milošević.

Autor: