AKTUELNO

Zaštitnik građana Zoran Pašalić, rekao je da je slučaj seksualnog uznemiravanja na Arhitektonskom fakultetu otvorio Pandorinu kutiju, kao i da nije jedini na kojem se dešavaju ovakvi nemili događaji.

- Obratili smo se fakultetima i univerzitetima, da nam dostave da li imaju pravilnike i ljude kojima bi se ovi studenti i studentkinje mogli obratiti za pomoć – rekao je Pašalić.

Kako kaže, zaštitnik građana u ovoj situaciji traži da se sprovede disciplinski postupak od strane uprave fakulteta.

- Ovo krivično delo koje mu se stavlja na teret, može da se kazni novčanom kaznom ili kaznom zatvora od 6 meseci – rekao je Pašalić.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da su svi fakulteti imali rok da urade pravilnike i da dobiju poverenike. Dodaje da to mora biti dobro izabrana osoba, jer ona, kako kaže, mora da razgovara i sa žrtvom i sa onim koji je eventualno izvršio ovo delo.

- Ono što gledam sa rezervom, jeste što smatram da član nije dobro definisan, jer takođe mislim da je ovo mala kazna za ovakvu vrstu dela.

Pašalić je rekao da je na njegov apel da se jave svi koji imaju ovaj problem ili trpe slična dela, dobio dosta prijava, ali da će o tome govoriti kada spisak bude konačan.

Autor: