AKTUELNO

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i v.d. direktor Srbja voza Ivan Bulajić danas su na železničkoj stanici Novi Beograd Vesni Radmilac iz Beograda, kao milionitom putniku na relaciji Beograd -Novi Sad uručili godišnju kartu za ovu relaciju i železničarsku kapu.

"Ovo je lep dan za Srbiju, jer je za samo nekoliko meseci milion putnika prošlo linijom Beograd - Novi Sad i to pokazuje koliko je to drugačiji odnos prema železnici od pre samo nekoliko godina kada su ljudi zaboravili na prevoz železnicom. Mi smo je vratili na velika vrata", rekao je Momirović.

Dodao je da je država sa ulaganjem u najmoderniju infrastrukturu i najmodernije vozove u saobraćaju između dva najveća grada u Srbiji otvorila novo poglavlje u železničkom transportu.

"Nastavljamo sa radovima na brzoj pruzi ka Subotici, a u oktobru ćemo ubrzati i radove na deonici brze pruge Beograd - Niš. Najveće gradove u našoj državi spojićemo najkvalitetnijom želzničkom infrastrukturom po kojoj će ići najbrži vozovi. To je strtateški cilj ove zemlje i mi od toga nećemo odustati", naglasio je ministar.

Momirović je precizirao da se na delu pruge ka Nišu izvode priprmeni radovi, a da će narednog meseca biti obezbeđeno finasiranje najvećeg dela radova.

"Trenutno izvodimo pripremne radove na delu trase između Stalaća i Ðunisa, kod Jagodine. U okrobru potpisujemo Okvirni sporazum sa Evropskom Komisijom i Evropskom investicionom bankom i onda krećemno sa ozbiljnijim radovima. Mi očekujemo da dobijemo ozbiljne grantove, tačnije bespovratna sredstava, a vrednost celog projekta je oko dve milijarde evra", rekao je Momirović.

Vršilac dužnosti direktora "Srbija voza" Ivan Bulajić naglasio je da je milioniti putnik na relaciji Beograd - Novi Sad dokaz da kada se ljudima pruže vrhunska usluga i kada im se omogući da koriste prugu i vozove kao u najrazvijenijim evropskim zemljama, da se onda putnici vraćaju železnici.

"Strategija ''Srbija voza'' je da vratimo putnike na železnicu i to je pravac u kome ćemo raditi narednig godina da kroz proboljšanje usluge pružimo vrhunsko iskustvo ljudima na žečleznici

Dodao je da su u "Srbija vozu" posebno ponosni na to što su digitalizovali svoju prodajnu mrtežu i da sada imaju preko 90.000 korisnika aplikacija za prodaju karata.

"Povrh toga, povratak mladih na ženeznicu nas posebno raduje, jer sve više imamo mladih putnika", rekao je Bulajić.

On je istakao da je prošle godine oko 2,8 miliona putnika koristilo železničcki prevoz i da se ove godine očkuje oko 5,5 miliona njih i zaključio da je to dokaz da sva unapređenja koja su sprovedena daju rezultate.

On je pozvao građane Srbije da probaju ponovo železnički transport, jer je to najudobniji i najsigurniji način da se prevezu, ali i odgovoran prema životnoj sredini, jer najmanje zagađuje okolinu.

Vesna Radmilac je izjavila da je u Novom Sadu bila u provodu, pa zato nije išla kolima i da je bila zatečena kada joj je rečeno da je milioniti putnik, iako ne koristi često voz.

O brzom vozu "Soko" i putovanju njim od Novog Sada do Beograda ima samo najlepše reči.

"Voz je nestvaran. Skoro sma bila u Francuskoj i vozila sam se njihovim TGV-om, ali zaista ne mogu da se porede. Ovaj je mnogo lepši, čistiji, nekako je sve drugačije i pravo je zadovoljstvo voziti se", istakla je Vesna Radmilac.

Dodala je da će godišnju kartu za "Srbija voz" koju je dobila kao milioniti putnik redovno koristiti za pitovanje do Npovog Sada.

#Beograd-Novi Sad