AKTUELNO

Gradonačelnik Miloš Vučević sastao se sa ambasadorom Italije Nj. E. Lukom Gorijem u Gradskoj kući u Novom Sadu. Gradonačelnik Vučević zahvalio se ambasadoru na prvoj zvaničnoj poseti od kako je imenovan, izrazivši uverenje da će dosadašnja dobra saradnja biti nastavljena.

Sagovornici su ocenili da su odnosi između Srbije i Italije na visokom nivou, te da Italija kontinuirano podržava Srbiju u procesu evrointegracija. Vučević je rekao da je Novi Sad uvek bio Evropa u malom, kao multinacionalna sredina koja uvažava različitosti, a posebno u ovoj godini, kada je Evropska prestonica kulture. On je naglasio da je kulturni život u gradu veoma dinamičan sa velikim međunarodnim učešćem, što će, kako je zaključio sigurno doprineti napretku Novog Sada. Takođe gradonačelnik je rekao da Novi Sad inače mnogo polaže na međugradsku saradnju, te da ima gradove prijatelje iz celog sveta, a da je prvi sporazum o bratimljenju potpisao sa italijanskim gradom, odnosno sa Modenom.

Ambasador Luka Gori je čestitao Novom Sadu na prestižnoj evropskoj tituli u oblasti kulture kazavši da kulturna razmena u mnogome doprinosi stabilnosti i kvalitetu bilateralnih odnosa. Vučević i Gori saglasili su se da je dobra ekonomska saradnja u regionu uslov opšteg napretka i da ju je neophodno podržati na sve raspoložive načine.

Gradonačelnik Novog Sada izrazio je zadovoljstvo što je Italija među vodećim stranim investitorima u Srbiji i istakao da je prioritetno delovanje Novog Sada upravo u oblasti stvaranja uslova za privlačenje investicija, kako stranih tako i domaćih.

Ambasador će danas, tokom posete Novom Sadu, prisustvovati i otvaranju izložbe "Basanova Godišnja doba iz Rimske Galerije Borgeze" u Muzeju Grada Novog Sada.