AKTUELNO

Britanska kraljica Elizabeta II preminula je juče u Balmoralu u Škotskoj u 96. godini, a vest o njenoj smrti obišla je svet.

Za 96 godina života i 70 godina vladavine bezbroj je priča, istorijskih događaja, lepih i ružnih momenata koji su je obeležili, a tu je i zanimljiv detalj koji kraljicu Elizabetu povezuje s prestolonaslednikom Karađorđevićem.

Ako niste znali, kumče kraljice Elizabete II je upravo Aleksandar Karađorđević, a on je ranije na Fejsbuku ponosno podsetio javnost da ga je pre 75 godina krstila upravo britanska kraljica.

"Moja kuma Njeno visočanstvo kraljica Elizabeta, tada Njeno kraljevsko visočanstvo princeza Elizabeta krstila me je zajedno sa svojim ocem, njegovim visočanstvom kraljem Džordžom VI u Londonu", napisao je na Fejsbuku naš prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević (75).

Aleksandar Karađorđević oprostio se i sinoć od svoje kume napisavši:

"Sa velikom tugom i žalošću sam primio vest o smrti svoje drage kume, Njenog Veličanstva kraljice Elizabete druge. Moja supruga, moja porodica i ja šaljemo svoje molitve Gospodu da joj podari večni mir u svome Carstvu, i upućujemo najdublje saučešće mojim dragim rođacima, Njegovom Veličanstvu kralju Čarlsu i svim ostalim članovima kraljevske porodice Ujedinjenog Kraljevstva. Delim njihovu tugu u ovim teškim trenucima.

Uvek ću se rado sećati njenog izvanrednog duha, mudrosti i odvažnosti. Poznato je koliko je kumstvo bitno za nas Srbe, to je posebna, sveta veza i zato mi sve ovo tako teško pada. Njena posvećenost služenju svojoj zemlji i narodu je pravi primer uloge monarha u današnjem svetu. Ona će duboko nedostajati njenom narodu i svim ljudima na svetu koji su imali zadovoljstvo da poznaju ovu neverovatnu ženu, koja je bila i ostaće uzor i inspiracija".

Na sajtu "Town and country" piše da je prestolonaslednik rođen u Londonu kršten u Vestminsterskoj opatiji, a da je odrastao u egzilu u Velikoj Britanije. Napominje se da je on i potomak kraljice Viktorije, pa je u srodstvu sa članovima britanskog dvora.

Foto: Printscreen YouTube/ RoyalSerbianChannel

Na listi ljudi koje je krstila Elizabeta ima 30 imena, a među njima su i Lejdi Virdžinija Meri Elizabet Ficroj, ćerka Hju i En Ficroj, vojvotkinje od Graftona i Kristofer Abel Smit, sin Henrijete, ledi Abel Smit i Aleksandera Abela Smita.

Kada je Aleksandar II Karađorđević 2017. u Beogradu ženio sina Filipa, očekivao se dolazak britanske kraljice, ali je ona bila sprečena da prisustvuje svečanosti.

Kuma na venčanju Filipa i Danice Karađorđević (pre braka Marinković) bila je prestolonaslednica Švedske Viktorija, a među gostima je bila i Sofija od Grčke, bivša španska kraljica i majka španskog kralja Filipa VI. Prestolonaslednik je sina Filipa dobio sa bivšom suprugom, Marijom da Glorijom od Orleana i Bragance, princezom od Brazila i Portugala, sa kojom ima i sinove Aleksandra II (Filipov brat blizanac) i Petra. U braku je sa princezom Katarinom Karađorđević.

#Aleksandar Karađorđević

#Kraljica Elizabeta II

#oproštajna poruka

#prestolonaslednik Aleksandar