AKTUELNO

Svim parovima kojima je jedina šansa za potomstvo vantelesna oplodnja sa doniranim reproduktivnim materijalom uskoro bi mogla da se pruži prilika da pokušaju to da ostvare i u Srbiji. Naime, kako je najavio državni sekretar u Ministarstvu zdravlja doc. dr Predrag Sazdanović, Srbija je u pregovorima sa Bankom reproduktivnih ćelija iz Španije iz koje bi, nakon što se potpiše ugovor za dve nedelje, uvozili jajne ćelije i spermatozoide.

To bi značilo da će svi parovi koji su do sada bili prinuđeni da na donaciju jajnih ćelija ili spermatozoida idu u inostranstvo, najčešće u države u blizini kao što su Grčka, Češka i Severna Makedonija, sada imati priliku da ovu proceduru obave u svojoj zemlji.

Docent dr Predrag Sazdanović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, izjavio je za medije da su pregovori sa Bankom iz Španije u toku, a da se razmatra saradnja i sa dve banke iz Danske

Što se tiče samog finansiranja, doc. dr Sazdanović je izjavio sledeće: “Za početak će korisnici ćelije iz uvoza sami plaćati, a nakon izvesnog vremena, kada se proceni epidemiološki status ovakvih zdravstvenih potreba, može se preći na plaćanje o trošku Republičkog Fonda zdravstvenog osiguranja. U stranim klinikama, bilo da idu u Češku, Grčku ili Severnu Makedoniju, parovi iz Srbije, ili žene bez partnera, kojima je od 2019. godine u Srbiji takođe omogućena vantelesna o trošku države, donaciju spermatozoida plaćaju oko 500, a jajnih ćelija oko 3.000 evra, plus troškove samog postupka BMPO. Sada će, ako se reproduktivni materijal uvozi, postupak biti jeftiniji, jer do navršene 43. godine žene, ako su ispunjeni i medicinski kriterijumi, vantelesnu finansira država, a plaćaće se dodatno samo jajne ćelije ili spermatozoidi. Ranije je najavljeno da će starosna granica za VTO o trošku osiguranja biti pomerena na 45. godina, ali to još nije definisano pravilnikom.”

Dr Nikola Sanković specijalista ginekologije i akušerstva istakao je da u Srbiji postoji banka sperme u Voišegradskoj ulici, ali u njoj nema materijala.

- Više je razloga zašto ga nema. Da bi žene uzele jajnu ćeliju, ona mora da prođe i psihičko i fizičko opterećenje, a na muškarcima je samo da daju spermu. Vi muškarca i za sopstveni brak naterate da da spermu ne možete lako. Muškarci često mole prijatelja da umesto njih daju spermu. Ide se odmah pogrešnim putem. Da bi on dao spermu i da bi se ona čuvala, neophodno je more ispitivanja, počev od polnih bolesti, pa jedna vrsta šećera, pa druga, pa genetika... Retko će koji muškarac to da da - dodao je Sanković.

Foto: TV Pink Printscreen

Drugi problem je to što nemaju stimulans, pa vreme koje treba da se odvoji za to, naveo je doktor Sanković.

Novinar i publicista Tomislav Kresović kaže da su sperma i krv osnovne jedinice živih bića koje služe za produženje ljudske vrste, ali da smo svedoci, da se o tome malo govori, zbog čega dolazi i do opadanja naše demografije, odnosno podataka iste.

- Ponos se uvek vezuje za muškost. Da bi očuvali biološku stabilnost, neophodno je to ukrštanje. Ranije se u selima pitalo iz koje je neko kuće da bi se znalo o bolestima porodice, i šta eventualno može da se desi sa potomstvom - kaže Kresović.

Imamo sve manje fertilnih muškaraca, jer se sve manje govori o seksualnom i ljubavnom životu, o tome se ne govori u crkvama, školama i u ustanovama koje su za to predviđene, rekao je Kresović.

Foto: TV Pink Printscreen

Dr Marijana Šašić ginekolog istakla je da sve banke sperme moraju da rade po zakonskim procedurama.

- Da bismo mi imali banku, parovi i građani moraju da se informišu o svemu tome. Dakle, neophodna je procedura. Mora da se odrade mnoge analize. Genetika, zdravstveni karton, polni bolesti... I mora da se prođe psihološko testiranje, i da se odluči da li će se sperma uzimati - kaže Šašić.

- To je skup proces koji odrađuju naši pacijenti i parovi koji leče sterilitet i to je jako skupo - priča Šašić.

Foto: TV Pink Printscreen

Dr Vanja Milošević ginekolog istakao je da za vreme jednog života, Srbija dolazi u paradoksalnu situaciju, kada je u pitanju natalitet.

- Nekada se rađalo duplo više dece, a sada se zadovoljavamo nekim malim brojkama... Kreiranje svesti kod mladih ljudi, degradiranje porodica... Na svemu tome mora da se radi - naveo je Milošević.

Kako je rekao, u Srbiji se ne afirmišu stvari koje bi trebalo, i vrlo lako se može desiti da budemo manjina u svojoj zemlji.

Foto: TV Pink Printscreen

Autor: