AKTUELNO

Internet je uprkos svim prednostima ipak samo alat i, naželost, postoje oni koji ovaj alat zloupotrebljavaju i u njihovim rukama se on pretvara u moćno oružje. Jedan od njih je Baka Prase, svojevrsni fenomen na srpskoj internet sceni, koji je svoj uticaj i popularnost zloupotrebio za nasilje nad konkurencijom, manipulaciju maloletnih pratilaca, jezik mržnje, vređanje, ponižavanje i seksističke komenatare.

Direktor Srpskog telegrafa Saša Milovanović je rekao da je Baka Prase čovek koji sada ima 27 godina i itekako je odgovoran za sve svoje postupke.

- On koristi taj prostor na Internetu za hajku na ljude i to na decu. Njegov prvi sukob je bio sa nekim Amirom Hodžićem na mreži, na klip Medine koja je imala 12 godina u tom trenutku. On se iživljavao nad devojčicom koja je na kraju pokušala da se ubije. Posle toga je imao hvalisanje i seksualno opštenje sa devojčicama mlađim od 14 godina. O njima je govorio kao o robi koju je iskorišćavao - rekao je Milovanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, nakon toga je sproveo čišćenje konkurencije.

- Pokojna Kristina Đurić Kika je na svaki način bulingovana. Baka Prase je huškao svoje pratioce koji su dolazili ispred njenog prozora i vikali: "Ubi se! Ubi se!" Na kraju se ubila - naveo je Milovanović i ukazao da je ona tada imala 17 godina.

To je crveni alarm za ovo društvo da to polje mora da se uredi da ne možemo pustimo decu nekom nasilinuku koji će redom da se iživljava.

Psihoterapeut Marija Milenković navodi da je novo doba donelo fenomen internet nasilja.

Foto: TV Pink Printscreen

- Moramo da napravimo mehanizme da se od toga branimo. Kao stručnjak, ali kao ženu smatram da ovakve stvari treba da zauzmu više prostora. Imamo pogodno tlo da se priča i o ulozi žena u svim sferama života, pa i na internetu - navela je Milenković.

Govoreći o slučaju Bake Praseta, ona je navela da se tu polazi od statusa žene u društvu i stava porodice prema ženi.

- Kultura ponašanja se formira u porodici. Neophodno je da razgovaramo sa decom. Otuđenje dece u moderno savremeno doba, doprinosi tome da su deca nepravedno prepuštena toj internet džungli i postaju laka meta ljudi kao što je Baka Prase - rekla je Milenković.

Posebno je opasno to što primat u detetovom životu zauzima internet, mreže, to je kriterijum vrednosti, neka vrsta putokaza.

Prof. dr Ilija Životić profesor sa Fakulteta za inžinjerksi menadžment kaže da je u brobi protiv digitalnog nasilja neophodna sinergija - da zajedno deluju i društvo i država.

Foto: TV Pink Printscreen

- Da država razvije sistem monitoringa, odnosno da prati oni što se dešava na internetu i da na adekvatan način kažnjava osobe koje sprovode digitalno nasilje, a društvo mora da razvije takav sistem vrednosti da takvo ponašanje ne bude prihvaćeno i uzor mladima i da ga društvo samo po sebi izopšti - naveo je Životić.

Prema njegovim rečima, teško je boriti se protiv nasilja na platformama jer one nisu registrovane u Srbiji.