AKTUELNO

Ovaj period karakterističan je po tome što se u vazduhu pojavljuju visoke koncentracije svih polena korova, na prvom mestu ambrozije, crnog pelina, bokvice, kiselice i drugih polena koji kod preosetljivih osoba izazivaju pogoršanje zdravlja, a mogu i da utiču na opšti kvalitet života.

Dr Rajica Stošović izjavio je za Pink da su simptomi alergije intezivni svrab, kijanje , peckanje u nosu, zapušenost nozdrva, intezivna glavobolja, nesanica, otežani rad. Takve osobe imaju izuzetno smanjen kvalitet života - alergolog dr Rajica Stošović.

Kako navodi, značajan deo imaju suv kašalj, otežano disanje, stezanje, sviranje i šištanje u grudima i to su najkarakterističniji simptomi koji imaju preosetljivost na polen.

- U periodu pandemije često se dešava da osobe sa alergijamam poprime i simptome osoba sa alegijama - kaže dr Stošović.

- Simptomi alergije su lako prepoznatljivi za većinu pacijenata jer ih odlikuje iznenadni početak i nastanak koji karakteriše svrab, peckanje, suzenje, kijanje u seriji, zapušenost nozdrva bez porasta telesne temperature- ističe doktor Stošović.

Kako kaže, ovakvi simptomi traju i prolaze tek posle završetka sezone i pojavljuju se uvek u određeno vreme godine.

Prema njegovim rečima, ranijih godina smo imali alergijske simptome koje smo mogli lečiti jednim lekom i koji je bio univerzalan, međutim poslednjih godina imamo pacijente koji imaju vrlo teške simptome i koji imaju totalnu začeplljenost nozdrva.

Ta zapušenost često navodi pacijente da samoinicijativno upotrebljavaju kapi za nos.

Doktor podseća da se kapi mogu koristiti samo kod simptoma alergija disajnih puteva i u vrlo kratkom intervalu.

- Njihova zloupotreba može da dovede i do pogoršanja stanja jer svakim danom i dužom primenom njihov efekat je sve slabiji - naglašava Stošović i dodaje:

- Nikako kapi, nikako samoinicijativno lečenje, javite se svom lekaru - upozorava dr Stošović.

#Alergija

#dr Rajica Stošović.