AKTUELNO

Učenici osnovnih i srednjih škola u Srbiji uskoro bi mogli da na ekskurzijama obilaze i mesta na kojima je tokom Drugog svetskog rata stradao srpski, ali i drugi narodi koji su bili žrtve fašizma.

Inicijativu da učenici na ekskurzijama posećuju stratišta pokrenuo je pre nekoliko meseci Muzej žrtava genocida, a Ministarstvo prosvete je prihvatilo i sada priprema stručno uputstvo za organizaciju putovanja, koje će poslati svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji.

Muzej žrtava genocida uputio je, naime, u julu Ministarstvu prosvete inicijativu u kojoj je navedeno da se u program primereno uzrastu, uvrste obilasci mesta stradanja civilnog stanivništva i učesnika antifašističke oslobodilačke borbe tokom Drugog svetskog rata, odnosno stratišta, gubilišta, bojišta...Muzej genocida je predložio da posete budu memorijalnim centrima u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Austriji, Italiji, Poljskoj, Nemačkoj, Norveško j i Holandiji.

Resorni ministar Branko Ružić je podržao inicijativu, ocenjujući da će se tako doprineti razvoju sveopšte kulture sećanja u našem društvu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Obilaskom Jasenovca, ali i svih drugih lokaliteta posvećenih sećanju na žrtve ratova, učenici bi upotpunili i produbili svoja znanja o ustaškim i drugim zločinima nad nedužnim civilnim žrtvama i njihovom stradanju. Važno je da to učinimo zbog budućih generacija. Učenicima treba još više približiti zbivanja iz Drugog svetskog rata, posebno o stradanju Srba, Roma i Jevreja, kao i drugih nedužnih žrtava rata u NDH - ukazao je Ružić.

Istovremeno, iz Muzeja žrtava genocida poručili su da bi se organizovanim mesta stradanja unapredilo razvijanje saosećanja kod učenika prema žrtvama rata koje prevazilazi sagledavanje isključivo istorijskih podataka, čime bi se doprinelo razvoju sveopšte kulture sećanja u našem društvu, pišu "Večernje novosti".

#Branko Ružić

#Jasenovac

#ekskurzije