AKTUELNO

Otac jeste bitan u odgoju deteta, ali samo ako je normalan, kaže Vesna Stanojević, koordinatorka "Sigurne kuće, posle surovog ubistva dvogodišnje devojčice u Vršcu, koju je otac udavio u kanti vode, a potom izvršio samoubistvo, kaže da nam je potrebna celokupna reforma rada centara za socijalni rad.

- Šta da vam pričam kad naši centri za socijalni rad insistiraju da otac viđa decu čak i kad ih je seksulano zlostavljao. Možete li vi to da verujete!? - ističe Vesna Stanojević, vidno uznemirena i razočarana posle zločina u Vršcu i dodaje:

- Drže se kao "pijan plota" onoga da je otac bitna figura u odgoju deteta, a nikako da shvate da je otac bitan, ali samo ako je normalan. Da se razumemo, nemam ja ništa protiv da deca viđaju i održavaju kontakte sa svojim očevima, ali samo pod uslovom da je on stabilan i psihički zdrav.

Vesna Stanojević kaže da je skandalizovana ponašanjem oca, ali i Centra za socijalni rad, kako ovog u Vršcu, tako i svih ostalih u Srbiji.

- Stvarno ne znam ko je doneo odluku u Centru za socijalni rad u Vršcu da ocu, za koga su znali da je nasilan, juče da dete da vidi i ko je procenio da je on toliko stabilan da mu to treba omogućiti van kontrolisanih uslova, ali ovo što se desilo je ravno skandalu - kaže Vesna Stanojević.

Ipak, vidno razočarana i uznemirena, kaže da je nažalost malo šta može iznenaditi kad je u pitanju rad naših centara za socijalni rad. Ona naglašava da je i više nego neophodno da se izvrši celokupna reforma rada ovih ustanova kako bi se sprečile ovakve stvari.

- Kao što sam rekla, drže se nekih otrcanih krilatica i u odnosu na njih i donose odluke. Svaki centar za socijalni rad ima svoje psihologe, a pitajte njih koliko i kad sprovode procene roditelja prilikom donošenja odluka. Iskustvo pokazuje da nikad, odluke donose napamet samo da odrade posao - ističe Vesna Stanojević.

Ona kaže da u prilog ovoj njenoj tezi svedoči i ovaj najnoviji primer koji se dogodio u Vršcu, koji je zaista bez presedana.

- Ovo je toliko monstruozno ubistvo deteta, da to samo monstrum i može da uradi. Da kažem da je lud, time bih ovog oca zaista opravdala... Ali, čovek koji ne može mirno da prihvati razvod, koji je zaista mogući evolutivni proces braka, i da to reši na tako surov način da iz osvete ženi udavi dete u kanti vode... Zaista nemam reči, ni za njega ni za Centar za socijalni rad u Vršcu... - kaže Vesna Stanojević.

Autor: