AKTUELNO

Slučaj Marka Stojanovića (30) iz Svilajnca, koji je u petak preminuo na Urgentnom odeljenju UKC u Beogradu nakon što su mu lekari, prema tvrdnjama supruge Nikoline Antić, u ćuprijskoj bolnici probušili debelo i tanko crevo tokom kolonoskopije, a dok su to sanirali, povredili mu i pluća, uznemirio je javnost.

Mnogi građani se pitaju kako tako česta i rutinska procedura kao što je kolonoskopija, tj. optičko ispitivanje debelog ili tankog creva pomoću fleksibilne cevi sa svetlom i video-kamerom, može da dovede do komplikacija, te i da li lekari ovu intervenciju treba da izvode sa anestezijom ili bez nje.

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić objašnjava za Kurir da se kolonoskopija najčešće i u skladu sa evropskom praksom radi u opštoj anesteziji koja se daje intravenski, a da retke komplikacije najčešće nastaju usled nestručnosti lekara.

- Pregled se započinje ubacivanjem kolonoskopa u zadnji deo creva pacijenta, tj. anus. Ovu proceduru lekar treba da radi vrlo pažljivo jer kod debelog creva ima dosta većih i manjih krivina koje se teško i sporo savladavaju. Zbog male nepažnje i nestručnosti lekara može doći do oštećenja i pucanja creva.

Takođe, treba ubaciti minimalnu količinu vazduha u crevo jer, ukoliko se ubaci veća količina, crevo može previše da se nadima. Ukoliko dođe do bilo kakvih komplikacija, procedura odmah mora da se prekine - kaže dr Perišić.

Prema njegovim rečima, uloga kolonoskopije je da se sve uočene promene na debelom crevu notiraju i snime, a ukoliko je neophodno, i da se uzme uzorak sluzokože radi daljeg ispitivanja.

- Nakon intervencije pacijent treba da bude pod nadzorom lekara određeno vreme.

Zašto se radi kolonoskopija?

Radi lokacije izvora krvarenja u donjim partijama crevnog sistema Otkrivanje razloga za bol u donjem delu stomaka Uočavanje ranih znakova raka debelog creva Uklanjanje polipa (polipektomija) Zaustavljanje krvarenja

Međutim, dok pojedini lekari savetuju i ponekad insistiraju da se kolonoskopija odradi bez anestezije, uglavnom da bi pacijent reagovao ukoliko dođe do nekih komplikacija koje bi mogao da oseti, dr Perišić smatra da se zbog neprijatnosti i neugodnosti koju pacijent oseća prilikom intervencije preporučuje da se procedura izvodi u opštoj anesteziji.

Bežična intervencija

Video-kapsule opasne i manje pouzdane Pojedine ustanove u Srbiji primenjuju i inovativnu tehnologiju neinvazivnog pregleda celokupnog digestivnog trakta pomoću kapsule (veličine kao za antibiotik). Ona je opremljena sitnom kamerom i LED svetlom, a nakon što se proguta, prolazi kroz digestivni trakt praveći fotografije koje se bežičnim putem prenose na portabl rekorder. Pregled tankog i debelog creva video-kapsulom košta oko 96.000 dinara. Međutim, prof. dr Vojislav Perišić smatra da je ovo ipak manje pouzdana metoda od kolonoskopije: - Te kapsule daju samo fotografije na kojima se često ne može sve jasno videti. Nakon te tablete pacijent bi obično opet morao da dođe na kolonoskopiju. S druge strane, postoji opasnost od toga da se tableta zaglavi u crevu i da kasnije mora da se izvadi hirurškom metodom.

- Dakle, pacijent tokom kolonoskopije treba da spava. Ugledajući se na mnoge standarde koji su propisani u zapadnoj Evropi a predviđaju da se kolonoskopija isključivo izvodi uz anesteziju, smatram da i naši lekari to treba da praktikuju - ističe on.

Danica Grujičić

Inspekcija danas u ćuprijskoj bolnici Ministarka zdravlja Danica Grujičić povodom smrti Marka Stojanovića (30), kome su prilikom kolonoskopskog pregleda probušili creva, rekla je da će inspekcija Ministarstva zdravlja danas biti u bolnici u Ćupriji, a da nakon toga sledi spoljašnja provera kvaliteta lečenja.

Podsetimo, Nikolina Antić iz Svilajnca, supruga preminulog Marka Stojanovića, rekla je za Kurir da je njenom mužu lekar u ćuprijskoj bolnici probušio debelo i tanko crevo tokom kolonoskopije, a nakon intervencije kojom je to hirurg zakrpio, on nije mogao da se probudi iz anestezije. Takođe, navela je i da su mu pluća izbušena, pa je u komi prebačen u Kragujevac, a odatle u Urgentni centar u Beograd, gde je i umro.

Autor: