AKTUELNO

Ministarka pravde Maja Popović najavila je danas da će predstavnici Venecijanske komisije doći u Beograd 23. novembra na razgovore o novim pravosudnim zakonima.

Popović je, na konferenciji Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca u Beogradu, rekla da će nakon ove posete, Venecijanska komisija opet dati svoje mišljenje.

"Smatram da smo zajedno sa radnom grupom odradili dobar posao u smislu transparentnosti i inkluzivnosti. U radnu grupu smo involvirali udruženja koja su najbrojnija i koja su bila naši saborci tokom ustavnih reformi" rekla je Popović i dodala da je Venecijanska komisija pozitivno ocenila taj rad i dala svoje preporuke.

Poručila je da je mišljenje za sudske zakone izuzetno pozitivno, kao i da su date određene preporuke po kojima će se postupati.

"Ono što radimo, radimo zbog naših građana, zbog kojih treba da imamo nezavisno pravosuđe i samostalno javno tužilaštvo" istakla je ministarka.

U izjavi za Tanjug, Popović je ukazala da je današnja konferencija još jedno predstavljanje pravosudnih zakona, te da će se nastaviti sa implementacijom radnih tekstova dok ne bude dostavljeno mišljenje Venecijanske komisije i za deo tužilačkih zakona.

"Nakon mišljenja Venecijanske komisije ćemo krenuti sa javnim raspravama, pretpostavljam da će to biti početkom decembra" rekla je Popović i dodala da se očekuje da će zakoni biti doneti u propisanom roku.

#Maja Popović