AKTUELNO

Uprava ugostitlejskog objekta "Braća Sekulići" na Zlatiboru oglasila se povodom navodnog trovanja hranom dvadesetoro učenika i jednog nastavnika Osnovne škole "Jovan Ristić" iz Borče u ovom ugostiteljskom objektu.

Iz uprave obog ugostiteljskog oibjekta saopšteno je da su preduzeli sve mere radi kontrole kvaliteta hrane i da čekaju rezultate svih inspekcijskih služni.

- Nakon dobijenih rezultata dostavićemo zvanične informacije i utvrditi čija odgovornost i propust se desila na ovoj ekskurziji.

Objekat "Braća Sekulići" se već 30 godina bavi pružanjem usluga smeštaja i ishrane učenika osnovnih i srednjih škola kao i sportskih ekipa. Nabavku hrane vršimo od regularnih dobavljača sa odgovarajućom i urednom deklaracijom, što je utvrđeno i prilikom dolaska svih inspekcija u protekla dva dana - naveli su oni.

- Naš objekat ima sklopljen ugovor sa Zavodom za javno zdravlje Užice, koji redovno uzimaju uzorke i vrše kontrolu ispravnosti namirnica. Poslednje uzorkovanje i kontrola je vršena krajem oktobra meseca 2022. godine, kao i uvek sve je bilo ispravno i u redu. Dostavljena je dokumentacija vanrednoj inspekciji - navode iz uprave i dodaju:

"Obroci koji se služe deci jedu svi zaposleni u našem objektu, kao i mi lično. Nismo imali nikakvih tegoba. (Takođe utvrđeno u inspekcijskom nadzoru i kontroli zaposlenih.) Sve što je u našoj nadležnosti obavljamo i pre ekskurzije, kao i nakon".

- Kao što znaju svi naši poslovni partneri, koji mogu to i da potvrde, objekat ispunjava sve higijenske norme i norme kvaliteta pružanja usluga. Kontaktirali smo Institut za majku i dete u Beogradu kako bi proverili zdravstveno stanje učenika koje nam je kao i svima na prvom mestu - kaži.

Oni su istakli da se nadaju brzom ozdravljenju dece.

- Nadamo se da će se deca brzo oporaviti i da će biti dobro. Objekat nikada nije imao nijedan propust što smatramo da nemamo ni sad. Preduzeli smo sve mere radi kontrole kvaliteta hrane i čekamo rezultate svih inspekcijskih službi - kažu.

Direktorka škole iz koje su otrovana deca uputila je dopis nadležnom Zavodu za javno zdravlje sa zahtevom da se izvrši pregled hrane i prostorija gde su boravila deca na ekskurziji.

Trodnevno putovanje se završilo tako što je dvadesetoro učenika i jedan nastavnik dobio simptome trovanja na putu za Beograd. Decu su bila pod kontrolom lekara koji je putovao sa njima, a kada su stigli u Beograd, njih osmoro smešteno je na Institut za majku i dete.

Direktor te ustanove rekao je danas da će tokom dana verovatno svi biti otpušteni na kućno lečenje.

Autor: