AKTUELNO

U Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" zadržano je još troje učenika iz OŠ "Jovan Ristić" iz Borče, koji su se, tokom vikenda, vratili sa ekskurzije na Zlatiboru sa stomačnim problemima.

Zavod za javno zdravlje Užice uzeo je uzorke iz konačišta "Braća Sekulić" na Zlatiboru, gde su deca boravila, a objekat nije zatvoren. Pretpostavlja se da su se osmaci otrovali hranom tokom poslednjeg dana ekskurzije.

Kako su saopštili iz Instituta za majku i dete, sedmoro učenika OŠ "Jovan Ristić" iz naselja Borča, koji su zbog trovanja hranom primljeni u Institut za majku i dete "Dr Vukan Čupić", stabilnih su vitalnih funkcija i dobrog opšteg stanja, a njih troje biće zadržano na lečenju.

- Deca uzrasta od 14 godina su, zbog crevnih problema - povraćanja, malaksalosti, manjeg porasta telesne temperature, koja se vezuju za trovanje hranom na ekskurziji na Zlatiboru, primljena na bolničko lečenje u Istitut, u noći između 5. i 6. novambra - navodi se u dopisu. - Oni su stabilnih vitalnih funkcija i dobrog opšteg stanja. Zbog održavanja blažih simptoma i kliničkih znaka bolesti, na bolničkom lečenju će biti zadržano troje dece.

Iz škole "Jovan Ristić" su naveli da je do tog trenutka trodnevna ekskurzija protekla prema planu i programu. Od 113 đaka i pet nastavnika, tegobe je imalo 20 učenika i jedan nastavnik.

- Rezultati epidemioloških ispitivanja u pomenutom objektu biće gotovi za nekoliko dana, tada će biti poznati i naredni koraci inspekcije - rečeno nam je u užičkom Zavodu za javno zdravlje.

Inspekcijski nadzor obavila je Republička sanitarna i veterinarska inspekcija. Objekat za smeštaj i boravak nije zatvoren, a nadležni se rukovode propisanim procedurama, pre svega, rezultatima analiza čiji se rezultati iščekuju. Uzeti su uzorci hrane, vode, radnih površina i escajga iz konačišta.

HRANA SAMO SA DEKLARACIJOM

Iz uprave objekta "Braća Sekulići" ističu da već 30 godina kod njih odsedaju školarci i sportisti, kao i da svu hranu nabavljaju od regularnih dobavljača sa urednom deklaracijom.

- Objekat ima ugovor sa Zavodom za javno zdravlje iz Užica, za redovnu kontrolu ispravnosti namirnica. Poslednje uzorkovanje i kontrola su obavljeni krajem prošlog meseca.

Autor: