Žito je nezaobilazno na slavama i zadušnicama, ali da li znate zašto se ono zapravo služi?
Otac Simeon Rukumijski kaže da žito u sebi nosi lik ljudski. Zaista, žito je jedna od namirnica koja simvolizuje čoveka i čini mu dobro u svakom pogledu, često se pominje i u Jevanđelju (Gospod sa učenicima trga klasje čak i u subotu i jede; zatim, žito koje ne padne ostaje jedno, a koje padne na zemlju – stostruki rod donosi itd.)
Zaista, valja nam podsetiti se hrane koju su naši preci jeli i živeli zdravije i berićetnije. Kuvajmo žito i u njihov spomen svaki put kad slavimo slavu koju nam ostaviše, jer su i oni položeni kao zrna u zemlju, „zrna“ koja čekaju svoje vaskrsenje, prenosi "Opanak".
Žalosno je, međutim, što je žito zanemareno u svakodnevnoj ishrani, iako je nutritivno vrlo bogata namirnica, izvor zdravlja naročito za žene. Obiluje B vitaminima i brojnim mineralima, naročito pogoduje lečenju reproduktivnih organa.
Autor: