AKTUELNO

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Ðedović izjavila je da je uvoz struje kontrolisan i poručila da će se nastojati da povećanja cene struje i gasa budu minimalna i za privredu i za građane, te da misli da tih povećanja neće biti ove godine.

Ona je za Tanjug rekla da je u oktobru bio dobar rad hidroelektrana i da su do 22. oktobra mogle da rade skoro u punom kapacitetu, te da nismo uopšte imali uvoz struje.

"Nadgledamo dnevnu proizvodnju struje u Obrenovcu. Krajem oktobra smo imali određen uvoz reda veličine od osam do deset miliona evra i do sredine novembra planira se da bude u tom nekom sličnom iznosu", rekla je Ðedović i istakla da je uvoz struje kontrolisan.

Dodala je da cena struje iz uvoza zavisi od berzanske cene na koju ne možemo da utičemo, a što se tiče cena koje plaćaju naši građani i privreda, ona je rekla da će morati da se menja jer "moramo da obezbedimo našim preduzećima da mogu da pokriju troškove proizvodnje i da ulažu u nove kapacitete".

Navela je da je za sada razmatrano da povećanje cene i struje i gasa bude u minimalnom iznosu, onoliko koliko je zaista neophodno i dodala da će te cene ostati i dalje među najnižima u Evropi.

Dodala je da je država tu u velikoj meri subvencionisala i građane i privredu i da će to nastaviti da radi, pre svega za najugroženije građane.

"Gledaćemo da budu minimalna neophodna povećanja i za građane i za privredu", rekla je Negre, a na pitanje da li će to biti pre ili posle Nove godine, odgovorila je da se još uvek radi na tim usaglašavanjima, ali da misli da neće biti ove godine.

#Dubravka Ðedović