AKTUELNO

Juče su se građani masovno žalili da su jedva ustali iz kreveta, da ceo dan nisu mogli da fukncionišu, bukvalno su se vukli kao zombiji. Ono što je najgore, ovakvo stanje će nas verovatno držati sve do utorka!

Jasminka Smailagić, načelnik Odeljenja za monitoring klime i klimatske prognoze RHMZ, kaže za "Blic" da je "pojava pospanosti i umora kao meteoropatska reakcija na biometeorološke uslove u toku jučerašnjeg, ali i narednog perioda, po prognozi do utorka, uslovljena velikom dnevnom amplitudom temperature vazduha koja u ovim danima iznosi oko 20 stepeni.

Naime, jutarnja bude oko 5 stepeni, a dnevna i do 25 stepeni Celzijusovih, i retke su osobe kojima to ne pada teško.

Ona objašnjava i da je tokom ovog perioda temperatura vazduha u toku dana znatno iznad prosečnih vrednoosti za ove dane novembra, a vazdušni pritisak iznad normale. Sve to je nepovoljno za srčane bolesnike i osobe sa varirajućim krvnim pritiskom.

- Nepovoljno je i za cerebrovaskularne bolesnike, kod naglog prelaza iz toplog u hladno, kod osoba koje imaju osetljiv nervni sistem, kada duva pojačan južni i jugoistočni vetar, astmatičare, usled povećane vlage u vazduhu, odnosno pojave magle u jutarnjim časovima koja se ponekad zadržava u toku celog dana - kaže Jamsinka Smailagić.

Glavobolje, razdražljivost, bol u mišićima

Prema njenim rečima, pored hroničnih bolesnika i kod zdravih osoba koje su osetljive na promenu vremena – meteoropata, ovih dana značajne su meteoropatske reakcije u vidu glavobolje, a uslovljene su upravo naglom promenom temperature i njenim izraženim dnevnim hodom – velika razlika između minimalne i maksimalne dnevne temperature vazduha.

Osim glavobolje, mnogi osaćaju i oseća će razdražljivost, biće promenljivog raspoloženja, mogući su bolovi u mišićima zbog povećane vlažnosti vazduha, a umor, pospanost i malaksalost zbog toplog i vlažnog vremena, objasnila je Smailagić.

Kako će nam biti tokom vikenda
Tokom vikenda na severu zemlje biće sunčano, a u ostalim delovima promenjivo oblačno, ponegde sa kišom, na planinama je moguć sneg. A u skladu sa ovakvom vremenskom prognozom, prema biometeorološkoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) vremenske prilike će imati relativno povoljan uticaj na većinu hroničnih bolesnika.

Izvestan oprez se savetuje kardiovaskularnim bolesnicima i nervno labilnim osobama. Tegobe mogu imati i astmatičari, posebno u jutarnjim satima na područjima gde se očekuje pojava magle. Moguće su meteoropatske reakcije u vidu umora i pospanosti.

Jasminka Smailagić, načelnik Odeljenja za monitoring klime i klimatske prognoze RHMZ, kaže da će u subotu 12. novembra biometeorološke prilike povoljno uticati na većinu hroničnih bolesnika.

- Oprez se savetuje astmatičarima u prepodnevnim satima, kao i osobama sa srčanim i psihičkim tegobama tokom celog dana. Kod meteoropata su mogući umor i neraspoloženje. Preporučuje se pridržavanje saveta lekara i uzimanje redovne terapije – kažu u RHMZ.

Očekuje se da se u nedelju zadrži relativno povoljan uticaj biometeoroloških prilika na većinu hronično obolelih i osetljivih osoba. Oprez se ipak savetuje srčanim bolesnicima, kao i asmatičarima u jutarnjim satima. Moguće su meteoropatske reakcije u vidu umora i preporučuje se boravak na otvorenom, uz adekvatno odevanje.

Autor: