AKTUELNO

Prof. Miloš Pavlović rekao je za Novo vikend jutro Jovane Jeremić da je crni panter podvrsta leoparda, koja je veoma spremna i sposobna da se aklimatizuje na različite uslove života.

- Oko šest procenata bude crni panter. Ovde nemamo pretpostavku odakle je ta životinja došla, najverovatnije iz nekog privatnog poseda, mislim da su naši susedi Mađari prezadovoljni, jer ta životinja nije na njihovoj teritoriji – rekao je Pavlović.

Kako kaže, ne znam gde je rođena, sa kog je kontinenta, dodaje da oni mogu da se priviknu i na život u ravnici i u šumi, kao i na život na planinama.

- Uopšte ne iznenađuje činjenica da je viđen kod banje Junaković. To je područje sa puno šume i dosta vode. On se lako hrani, hrani se bubama, izvanredno pliva pa može da lovi i ribu. Hrani se fazanima, zečevima, malim glodarima, mladim životinjama kao što su prasad i divlje svinje, širok je dijapazon gde sve može da se snadbe sa hranom i nije žderonja – rekao je Pavlović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, to je životinja koja ulovi svoj plen i ode na neko skriveno mesto i tamo ga pojede.

- Moramo da sačekamo i ovaj period. On je verovatno proveo već jednu zimu na slobodi, postoje podaci da je već prošle zime viđen u Mađarskoj, pa njemu nije problem da i ovu zimu zimuje tu. Njemu to okruženje odgovara – rekao je Pavlović.

Kako kaže, ako ga čovek ne dira, verovatno ga ne bi napao, ali je, dodaje, opasno to što može lako da se primakne a da ga čovek ne primeti.

Foto: TV Pink Printscreen

- On se u svetu zove još i šumski duh, može danima da čeka svoj plen i da ga ulovi - rekao je Pavlović.

Dodaje da ženke uglavnom izlaze noću, dok muški panteri mogu da se vide i preko dana.

Autor: