AKTUELNO

Matje Rikar, tibetanski budistički monah, smatra se najsrećnijim čovekom na svetu. Naučnici sa Univerziteza u Viskonsinu su titulu "najsrećnijeg čoveka na svetu" dodelili 70-godišnjem monahu nakon niza eksperimenata u okviru 12-godišnje studije o meditaciji.

Utvrđeno je da delovi Rikarovog mozga, zaduženi za svest, pažnju, učenje i pamćenje u tom trenutku proizvode nivo gama talasa koji dosad nikad nije zabeležen u naučnoj literaturi.

Foto: TV Pink Printscreen

Neurolog dr Aleksandra Pavlović kaže da postoje stvari koje možemo da uradimo, kako bismo bili srećni, međutim, sreća jeste individualna stvar.

Skeniranja mozga su pokazala da se tokom meditacije o saosećanju menjaju Rikarove moždane aktivnosti.

- Sa druge strane, bar znamo šta se događa u mozgu i telu kada smo srećni. To je povezano sa starim strukturama mozga, lingički sistem. To imaju svi sisari, a zadužena je za naše osnovne funkcije, za održavanje života, ali je povezana i sa osećanjem sreće - rekla je doktorka.

Foto: TV Pink Printscreen

Dosta je studija koje se tiču meditacija, i dobro je ustanovljeno u psihologiji.

- Postoje dokazi da se, ako to praktikujemo, naš mozak menja - navela je Pavlović.

Zagrljaj, ples, smeh i slično su stvari kojima možemo da podignemo neurotransmitere sreće, rekla je doktorka.

- Ljudi koji su u depresiji imaju niži seratonin. To se proizvodi u našem mozgu, a sve to možemo da kontrolišemo hranom, tako ih unosimo - priča Pavlović.

Autor: