AKTUELNO

Vlada Srbije ponovo je ograničila cene osnovnih životnih namirnica, a produžena je i zabrana izvoza odeređenih proizvoda u cilju sprečavanja nestašice. Uredba o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica na snazi je već neko vreme, sada je ponovo produžena, a evo i šta konketno znači za cene brašna, šećera, mleka.

Cena hleba

Po novoj uredbi neće se menjati maksimalna cena hleba "Sava". Praktično vekna će i nadalje koštati najviše 53,3 dinara i tako još puna tri naredna meseca. Vlada je usvojila i uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba brašna T-500, kojom je ograničenje cene i ovog proizvoda produžena za još 90 dana.

Mleko i mlečni proizvodi

Odluku da produži zabranu izvoza mleka Vlada je donela takođe da bi sprečila nestašicu, a nova odluka će se primenjivati od 1. do 31. decembra. Cena je i dalje odmrznuta kao što je bilo i tokom novembra. Tako sada litar dugotrajnog mleka domaće proizvodnje košta i više od 160 dinara, a jeftinije mleko može se naći ukoliko je iz uvoza. Najviše ga inače prethodnih nedelja uvozimo iz Nemačke i Poljske.

Nafta

Vlada Srbije produžila je i trajanje Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte do 31. decembra. U peka je gorivo pojeftinilo i to prilično. Dizel ćemo ove nedelje plaćati tačno 209 dinara za litar, a benzin evropremijum BMB 95, 178 dinara.

Šećer

Početkom novembra ograničena je cena šećera, umesto 109,99 dinara, šećer tako košta najviše 114,99 dinara po kilogramu

Prema prethodnom članu uredbe, maksimalna cena šećera bila je 109,99 dinara po kilogramu.

Minisatar unutrašnje i spoljnje trgovine Tomislav Momirović, prethodnih dana više puta je izjavio da se i u narednom periodu nastaviti ograničenje cena pojedinih artikala. Ono što je cilj, kako je naveo, jeste dobra snabdevenost tržišta i pristupačne cene.

Autor: