AKTUELNO

Ove tri sestre su simbol borbe protiv porodičnog nasilja.

Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ovaj praznik se obeležava u znak sećanja na sestre Mirabal iz Dominikanske republike. Njih je ubio diktator Rafael Truhiljo 1960. godine.

Prema zvaničnoj statistici, koju je izneo ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović u poslednje četiri godine ubijene su 262 osobe, od toga su 172 žene. Najmanje 32 žene ubijene su od početka godine u porodičnom nasilju, a više od 4.000 prijavilo je nasilje u porodici. Stručnjaci procenjuju da je ovaj broj mnogo veći, jer mnoge žene ćute i ne žele da pričaju o tome.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, ustanovile su Ujedinjene Nacije, koje su rezolucijom 54/134 to službeno potvrdile.

Sestre Mirabal simbol su nacionalnog i feminističkog otpora Dominikanske republike. Patria, Minerva i Maria Teresa bile su političke aktivistkinje i simbol otpora prema diktatorskom režimu tadašnjeg vladara Truhilja. Delovale su pod imenom “Las Mariposas” što u prevodu znači Leptiri, a zbog svoje borbe za demokratiju i revolucionarnih aktivnosti, hapšene su nekoliko puta, zajedno sa svojim muževima.

Pink nastavlja inicijativu Stop nasilju!

Tog dana, 25. novembra na putu ka muškom zatvoru, tajna policija diktatora Truhilja likvidirala je ove sestre. Njihova tela pronađena su u džipu gurnutom sa puta da izgleda kao nesrećni slučaj. Ovo je izazvalo šok i bes među narodom. Formiran je pokret jačanja protiv Truhiljovog diktatorksog režima pa je on ubijen 30. maja naredne godine.

Foto: Wikipedija

Ovaj dan, koji se u svetu obeležava narandžastom bojom, ujedno je i dan kojim počinje 16 dana aktivizma – globalna, svetska kampanja koju obeležava 1.700 organizacija u više od 100 država sveta, a koja se završava 10. decembra, Danom ljudskih prava.

J. Stanković

#Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

#Nasilje

#Žena

'