AKTUELNO

Meteorolog Marko Čubrilo objavio je novu vremensku prognozu i najavio postepeno otopljenje od sutra, uz prolazna naoblačenja, kišu i pljuskove.

"Nedelja donosi prolazne padavine ponedge, uglavnom nad južnim, zapadnim, severnim i središnjim delovima regiona, dok će na istoku uglavnom biti suvo. Do posle podneva u košavskom području jak, na udare i olujan jugoistočni vetar, duž južnog i srednjeg Jadrana jugo, a na severom bura. Na planinama južni vetar.

Od nedelje se očekuje građenje snažnog, blokirajućeg, anticiklon u širem prostoru Islanda i Grenlanda. Kao protivteža tome nad istokom Skandinavije i zapadom Rusije sledi jaka ciklogeneza. U ovakvom rasporedu vazdušnog prititska vrlo hladan vazduh će se preko Skandinavije i Severnog mora krenuti ka severozapadu Evrope. Nad našim delom Evrope će se u toplom sektoru tog ciklona pokreuti jugozapadno vazdušno strujanje te će tokom cele sledeće nedelje biti relativno toplo uz česta, prolazna, naoblačenja i kišu, a ponegde će biti i pljuskova. Snežna granica visoko, na oko 1000 nadmorske visine. Duvaće južni i jugozapadni vetar", objavio je Čubrilo.

Temperature iznad proseka

"Jutarnji minimumi od +3 do +9 stepeni Celzijusa, a dnevni maksimumi od +7 do +14, lokalno i oko +17 stepeni Celzijusa, posebno u drugom delu nedelje. Ove temperature su znatno iznad proseka i upravo sinoptika koja se očekuje sledeće nedelje pokazuje koliko je prognostika složena i kako odlazak AO indexa u izrazito pozitivne vrednosti za nas ne mora uvek značiti i zahlađenje", pojasnio je Čubrilo.

Od 12. decembra jače zahlađenje?

"Od 12. decembra, stoje signali da bi se sinoptika počela menjati. Širenjem uticaja tog anticiklona ka Velikoj Britaniji i Skandinaviji hladan vazduh bi mogao krenuti i ka našem delu Evrope i to bi nam moglo doneti jače zahlađenje uz prvi sneg u nizijama. Kako je taj period sinoptički jako daleko, a od nedelje treba očekiavti veliku dinamiku u atmosferi tek ćemo negde oko 07.12. verovatno imati jasniju sliku u tipu vremena posle 12.12. ali za sada deluje da bi moglo biti jačeg zahlađenja uz sneg", zaključio je meteorolog.

Autor: