AKTUELNO

Uz najviše državne i vojne počasti, izaslanik predsednika Republike, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković, u pratnji ministra odbrane Aleksandra Vulina i komandanta Garde general-majora Milomira Todorovića, položio je danas lovorov venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu - 11. novembra.

U spomen knjigu izaslanik predsednika Srbije upisao je:

- Već skoro jedan vek Srbija živi u slobodi i u Srbiji živi ideja slobode koju ste vi utemeljili. Vaša pobeda nije samo vojna, već je apsolutna. Ona je postala merilo našeg delovanja i putokaz ka vrhovnoj vrednosti - ideji slobode. Žrtvu koju ste podneli srpstvo će pamtiti dokle postoji.

Foto: Tanjug

Uz intoniranje državne himne, Selaković je položio venac s posvetom "Junacima Velikog rata, ponosni potomci - predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić".

Centralna državna ceremonija povodom Dana primirja, koju je predvodio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, održana je danas kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvovali su i u ceremonijama polaganja venaca na Francuskom vojnom groblju, kod Spomen-kosturnice ruskih vojnika stradalih u Prvom svetskom ratu i na groblju Komonvelta.

Foto: Tanjug

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, potpisano primirje u Prvom svetskom ratu. Toga dana u 11 sati na snagu je stupilo primirje koje je Nemačka potpisala sa silama Antante i tako okončala neprijateljstva na Zapadnom frontu. Bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

U Srbiji se Dan primirja kao državni praznik obeležava od 2012. godine i ove godine obeležen je širom Srbije nizom manifestacija u spomen na nevino stradale između 1914. i 1918.

Foto: Tanjug

Ministar je podsetio da je srpski narod mnogo propatio u Prvom svetskom ratu, u kom je izgubio 60 odsto muške populacije.

Kao amblem tog praznika koristi se cvet Natalijina ramonda, koji se svrstava u ugroženu vrstu i raste na Kajmakčalanu, a poznat je i kao cvet-feniks, a koristi se i traka sa bojama Albanske spomenice - crnom i zelenom, prikazana iznad ljubičastog cveta, saopštilo je Ministartvo odbrane.

Pročitajte još: Ministar odbrane Aleksandar Vulin čestitao vojne praznike

#Aleksandar Vulin

#Aleksandar Vučić

#Nikola Selaković

'