AKTUELNO

Pojava moždanih udara je sve češća među mladima, upozorava neurolog dr Aleksandra Pavlović, ukazujući da se faktori rizika, kao i simptomi neretko zanemaruju.

- Već od osamdesetih godina prošlog veka raste učestalost moždanog udara kod mlađih ljudi, a opada ukupan broj novih slučajeva. Nije jasno zašto se sve češće dešava kod mlađih ljudi, postoje brojna objašnjenja - navela je Pavlović za Pink.

Naša sagovornica ističe da je jedno od glavnih objašnjenja ono o klasičnim vaskularnim faktorima rizika - povišen pritisak, šećer, masnoće, pušenje koji su sve češći kod mlađih ljudi.

Moždani udar može da pogodi bilo koju uzrastnu grupu, ali je definitivno češći kod starijih osoba. Mlađu populaciju definišemo kao ljude ispod 50 godina. Kada je procenat u toj dobi pet odsto, a danas znamo da je ti 15 ili 16 odsto.

Prema njenim rečima, najnovija statistika Svetske zdravstvene organizacije pokazuje da se 16 odsto moždanih udara dešava mlađima od 49 godina.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ljudi iznad 40 godina imaju te klasične vaskularne faktore rizika, mnogi mladi imaju hipertenziju, puše, žive taj neki nezdravi život sa manje kretanja, uz lošiju ishranu, tu je i upotreba droga... ali postoje i oni ređi uzroci poput cepanja nekih arterija, anomalija na srcu. Kod žena je, recimo, u reproduktivnom periodu je češća tromboza - istakla je Pavlović.

Kako je dodao, one stvari koje ne bole se obično zanemariju.

- Postoji najava moždanog udara, koja se naziva šegrt. Dešavaju se nekih nedelju dana ranije i to je period kada možemo da reagujemo. To je taj neki tranzitorni ishemijski atak i predstavlja idealnu šansu da nešto preduzmemo - navela je ona.

Pavlović je objasnila da se može javiti utrnulost u nekom delu lica, nestabilnost prilikom hodanja ili smetnje vida.

Autor: