AKTUELNO

Republički hidrometeorološki zavod izdao je tri upozorenje na obilne padavine, jak vetar i ranu najavu snežnih padavina, a s ti u vezi Javno preduzeće "Putevi Srbije" apeluju na da učesnici u saobraćaju budu posebno oprezni prilikom vožnje i da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.

- Prema upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, od utorka posle podne, 17. januara do četvrtka ujutro, 19. januara 2023. godine, padavine će zahvatiti zapadne delove Kosova i Metohije (uz količinu više od 100 mm) i jugozapadnu Srbiju, naročito predele južno od linije Priboj - Prijepolje - Sjenica - Novi Pazar, gde će pasti od 40 do 80 mm kiše. Sneg se očekuje samo na najvećim visinama, iznad 1500 do 1600 m, dok se u ostalim krajevima Srbije očekuje znatno manja količina padavina.

- Takođe, prema upozorenju, od danas do srede u košavskom području i na planinama duvaće jak i olujni južni i jugoistočni vetar. Najjači udari vetra (više od 25 m/s) očekuju se na jugu Banata i u jugozapadnoj Srbiji u utorak uveče, u noći između utorka i srede, i u sredu ujutro. Vozačima savetujemo da voze pažljivo, poštuju ograničenja brzine, kao i da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu. Savetujemo da svi učesnici u saobraćaju, zbog svoje bezbednosti i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju, poštuju saobraćajne propise i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.

RHMZ najavljuje da će u u petak od jutarnjih sati sneg početi da pada prvo na jugozapadu Srbije, a u toku dana i u subotu i u ostalim krajevima.

- U zapadnoj, jugozapadnoj i jugoistočnoj Srbiji stvaranje snežnog pokrivača visine od 10 do 30 cm (najviše na planinama), dok će se u Vojvodini, Beogradu i Pomoravlju formirati manji snežni pokrivač.

Na snazi je i hidrološko upozorenje za Lim i Ibar, a moguća su i izlivanja na malim bujičnim vodotocima.

- Na Limu kod Prijepolja vodostaj će od 18. do 21. januara biti u većem porastu sa dostizanjem granice vanredne odbrane od poplava tokom 18./19. januara, a na Ibru kod Raška vodostaj će dostići granicu redovne odbrane od poplava tokom 18./19. januara. Na malim bujičnim vodotocima ovih slivova očekuju se lokalna izlivanja.