AKTUELNO

Tradicionalno plivanje za časni krst biće održano na više lokacija širom Beograda, u četvrtak, 19. januara, na Bogojavljenje. Kao i svake godine, stotine vernika odmeriće snage u Savi i Dunavu i pokušati da osvoje titulu najbržeg plivača.

U Opštini Zemun, još danas traje prijava za sve koji žele da učestvuju u ovoj manifestaciji, u prostorijama Kancelarije za mlade u Kosovskoj ulici, od 16 do 19 časova.

Kako je saopšteno iz ove lokalne samouprave na Dunavu, učesnici moraju biti punoletni, a svetkovanje Bogojavljenja počinje u 9 časova, liturgijom u Hramu svetog oca Nikolaja. Posle molitve, litija će proći centralnim ulicama Zemuna sve do Keja oslobođenja, gde će tačno u podne, na Bogojavljenskom platou, početi plivanje.

Foto: Pink.rs

Tradicionalno i na Adi Ciganliji

Obeležavanje Bogojavljenja i tradicionalno plivanje biće i na Adi Ciganliji, 25. put dosad. Manifestaciju organizuju Hram svetog Đorđa, GO Čukarica, JP "Ada Ciganlija", Vojska RS, Žandarmerija i SVIBOR.

U Hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu molitva počinje u 8.30 časova, a litija ka Adi Ciganliji kreće u 11 sati. Kada otkuca podne, na svečanom splavu kod centralnih tribina, održaće se molitva na jezeru. Sledi početak trke, a za Časni krst plivaće pripadnici Vojne akademije, Žandarmerije, SVIBOR i građana.

Plivanje i u Bečmenu

Na svečanosti u Surčinu, koje će biti organizovano na izletištu u Bečmenu, nadmetaće se više od 70 učesnika. Iz najmlađe beogradske opštine najavljuju da liturgija u Hramu Svetog Save u Bečmenu počinje u četvrtak od 9.30 časova.

Bogojavljenska litija iz porte hrama kreće u 11 sati, a u 12 vernici ulaze u vodu i plivaju ka časnom krstu.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

U Lazarevcu na jezeru Očaga

Lazarevčani će plivati na jezeru Očaga, a svi zainteresovani još danas se mogu prijaviti u Hramu svetog velikomučenika Dimitrija, uz obavezan lekarski pregled u domu zdravlja "Dr Đorđe Kovačević". Pobednik dobija časni krst u trajno vlasništvo, a za ostale plivače pripremljeni su pokloni.

Do krsta uvek 33 metara

Prema hrišćanskom verovanju, na Bogojaljenje sve žive vode su svete i otuda tradicija da se na taj dan ulazi u vodu kako bi se dobila Božija blagodat. Drveni krst, do kog plivaju vernici, postavlja se na 33 metra od obale, što simbolizuje broj Hristovih godina.

Autor: