AKTUELNO

Na osnovu svakog predviđanja o lošim meteorološkim uslovima dobijenim iz Hidrometeorološkog zavoda, sektora za vanredne situacije, izdaje se upozorenje i nalog načelnicima naših uprava za uspostvaljanje preventivnih mera za suzbijanje potencijalnih meteoroloških nepogoda, rekao je za PINK načelnik Nacionalnog centra za obaveštavanje sektora za vanredne situacije Davor Vidović.

- Mi na početku vršimo obaveštavanje i obilazimo sve potencijalne lokacije na kojima smo i ranije imali takve događaje, obaveštavamo stanovništvo, čak i objasnimo postupke šta bi sve trebalo da se uradi – rekao je Vidović.

Kako kaže, pravljeni su bedemi, deljeni su džakovi, uređivana su priobalja, dodaje da su odmah preventivno krenuli u akciju.

- Najava je bila da će biti porast Lima, sa druge strane u Sjenici, došlo je do određenih problema, gde je u prvom trenutku bilo poplavljeno oko 40 kuća – rekao je Vidović.

Foto: TV Pink Printscreen

On kaže da poplave ne prete celoj Srbiji, dodaje da je ovo talas koji je došao od Crne Gore i prešao po jugu Srbije, kako kaže, trenutno se taj talas pomera, spušta se prema Raškoj.

- Sa druge strane su i Kruševac i Prokuplje dobili određenu količinu vode, sve se to dešava lančano. Mi smo svuda na terenu i delujemo po zadacima. Lim trenutno opada, dok Zapadna Morava lagano raste, kao i Ibar, ali oni imaju dovoljno prostora da prime svu tu vodu – rekao je Vidović i dodao da, što se njih tiče situacija se smiruje.

Kako kaže, sinoć je evakuisama jedna beba, jer je došlo do popuštanja bedema u Prijepolju.

Foto: TV Pink Printscreen

- U Brodarevu nivo vode opada i situacija se smiruje – rekao je Vidović.

Komentarišući nemili događaj u Novom Pazaru, gde su se dva čoveka utopila, Vidović kaže da je kjako bitno da naši građani slušaju uputstva na terenu i da kada im se kaže da napuštaju domove, da to i urade, kao i da ne borave u zonama koje nisu bezbedne.

Autor: