AKTUELNO

Nivo reka u poplavljenim područjima u Srbiji opada, a vanredna situacija i dalje je na snazi u Leposaviću, Prijepolju, Sjenici, Novom Pazaru, Brusu, Tutinu, Kuršumliji, Prokuplju i delu opštine Kraljevo.

Još se traga za muškarcem nestalim u reci Raški.

Reke Ibar i Zapadna Morava, koje su se izlile na nekoliko mesta na teritoriji opštine Kraljevo, povukle su se u svoja korita.

Nivo Ibra je u centru Kraljeva opao za šezdesetak centimetara, ali je u delu grada i dalje na snazi vanredna situacija.

Šef gradskog Štaba za vanredne situacije Grada Kraljeva Radoica Kočović, kazao je za Javni servis da štab ima obavezu da analizira poplavu i da pored procene štete proceni i koja su to kritična mesta.

- Nama se pokazalo da od ulaska Ibra u teritoriju Kraljeva, od Progorelice, u mesnim zajednicama Ušće i Bare, tu gde ima naseljenih mesta u priobalju Ibra. ovaj nivo vodostaja može da ugrozi domaćinstva i da prodre voda u stambene objekte - naveo je Kočović.

On je dodao da je dobrom reakcijom gradskog štaba sprečeno da voda ovog puta uđe u stambene objekte.

- Digli smo sve snage koje smo imali na raspolaganju, javna preduzeća, reagovali smo maksimalno. Čak su naši radnici pomagali sa punjenjem džakova koji su opremani i prema Novom Pazaru i Brusu i drugim mestima - kazao je Kočović.

On je istakao da prema prognozama u narednih 24 sata neće biti obilnih padavina.

- To će nam dozvoliti da se nivo Ibra spusti za još nekih tridesetak centimetara, tako da se nadam da će to dati prostora da se sledeće nedelje, kada su najavljene kiše i otapanje snega, stvori mogućnost da prihvati tu količinu vode - poručuje Kočović.

Ova kiša pokrenula je i klizišta, a od juče ne saobraća voz na relaciji Kraljevo-Raška, jer je ogromna količina zemlje pala na prugu u mestu Polumir nadomak Ušća. Očekuje se da će tokom dana klizište biti sanirano.

U poplavljenim područjima nadležni prate situaciju, a počinje i procena štete.

Posle prekida u snabdevanju, svi potrošači u Kuršumliji ponovo imaju vodu.

U blagom porastu je Sava kod Šapca. Na snazi su mere redovne odbrane od poplava. Za sada nema problema sa izlivanjem reke u branjenom delu.

Ibar se u Kraljevu vratio u korito, a i Drina se kod Bogatića povlači.

Autor: