AKTUELNO

Beograd je, prema procenama Turističke organizacije Beograda, za vreme novogodišnjih praznika posetilo više od 100.000 gostiju.

Ovu procenu u TOB temelje na podacima da Beograd ima 27.906 ležajeva u hotelima, privatnom smeštaju i slično, koji su bili potpuno popunjeni, a da je kod rodbine i prijatelja boravilo oko 50.000 gostiju te da je veliki broj posetilaca, zbog dobrih saobraćajnih veza iz Čačka, Sremske Mitrovice, Novog Sada i drugih mesta bio u prilici da brzo dođe do Beograda, bude na dočeku ili kratko boravi u glavnom gradu i vrati se kući.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U TOB procenjuju da će konačni podaci za celu prošlu godinu koji se tek očekuju pokazati da je 2022. godina bila rekordna turistička godina za glavni grad, a to podaci koji su već poznati i potvrđuju, pa je recimo u oktobru broj turista koji je posetio Beograd prešao milion.

Tog meseca broj dolazaka je bio veći za 75 odsto, a broj noćenja za 50 odsto nego godinu dana ranije.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Inače u Beograd najviše dolaze turisti iz Rusije, Turske, Nemačke, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
Broj ležajeva sa kojima Beograd raspolaže lane je povećan za 2.536, najviše turista bira hotele sa četiri zvezdice, a kao zanimljiv podatak iz Turističke organizacije Beograda navode da turisti najčešće noće na Novom Beogradu, gde je do oktobra ostvareno više od pola miliona noćenja.