AKTUELNO

Prema nekim statistikama lumbago postaje sve veći problem koji svakodnevno pogađa osmoro od desetoro ljudi.

Lumbago je određena bol koja se javlja u donjem delu leđa i koja nema svoju čistu definiciju kada pričamo o dijagnozi, kao što je diskus hernija, spondiloza ili neke druge degerativne povrede, rekao je za Pink Vladan Jovićević, direktor Doma zdravlja West Medic u Beogradu.

To je bol koja može da se javi u bilo kom trenutku, i može biti posledica raznih stvari, loš položaj u radu, loši pokreti i tako dalje, navodi Jovićević.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima karakteristično za lumbago je što nas ta bol u donjem delu leđa vrlo često sprečava u obavljanju normalnih aktivnosti, ograničava nam pokretljivost, otežava nam ustajanje, sedenje i odlazak u toalet.

Jovićević kaže da kada nam se to desi, onda je vreme da posetimo lekare, fizijatra primarno.

On je kazao da ne treba olako posezati za lekovima koji samo trenutno mogu da umanje ili otklone bol, već da se treba pozabaviti ozbiljnije problemom, i naći šta je uzrok.

- U svakoj situaciji neophodno je otići na pregled, i ustanoviti šta je razlog bolova. U zavisnosti od toga šta je uzrok i razlog, da li su to stare degenerativne promene, da li je neka diskus hernija koja se primirila, da li je spazam mišića i tako dalje, od toga zavisi i kojim će smerom krenuti lečenje. Da li fizikalnom terapijom, da li će kiropraktika biti primarno rešenje kao u slučaju pomeranja pršljenova ili diskus hernije, primarno moramo da vidimo šta je uzrok - naglašava Jovićević.

On navodi da ako pacijent popije lek protiv bolova kako bi rešio trenutno hemijom problem, on u tom trenutku škodi sebi, jer kada ode kod doktora, on ne može da ga adekvatno pregleda i utvrdi uzrok problema.

Kada nam se javi bol u donjem delu leđa, pre svega treba otići kod doktora, koji će nam nakon pregleda prepisati adekvatnu terapiju i lekove ukoliko je to potrebno, dodaje Jovićević.