AKTUELNO

Carinici su za svega tri dana, u saradnji sa policijom, na graničnim prelazima Batrovci i Gradina, otkrili i sprečili dva pokušaja prenosa neprijavljenih deviza preko granice u protivvrednosti od 90.000 evra.

Najveći iznos neprijavljenih deviza, čak 46.600 švajcarskih franaka, carinici su otkrili u noći između subote i nedelje na ulazu graničnog prelaza Batrovci tokom kontrole ''land rovera'' švajcarskih registarskih oznaka, saopštila je Uprava carina.

Tim automobilom su putovala dvojica putnika iz Švajcarske prema Kosovu i Metohiji, a službenicima na prelazu su rekli da kod sebe imaju samo dozvoljeni iznos koji ne podleže obaveznom prijavljivanju.

Međutim, detaljnom kontrolom vozila utvrđeno je da se pored dozvoljene sume koju je svako od putnika imao kod sebe, u kaseti ispred suvozačevog sedišta nalazi i servisna knjižica puna neprijavljenih deviza. U njoj se nalazilo još 50.000 švajcarskih franaka koje vozač, koji se izjasnio kao vlasnik novca, nije pomenuo.

Suvozač je kod sebe imao 7.600 franaka, što je iznos koji ne prelazi limit, te mu je odmah vraćen, dok je vozač ukupno kod sebe imao 53.600 švajcarskih franaka, pa mu je vraćena protivvrednost od 10.000 evra, a ostatak od 46.600 franaka je zadržan zbog neprijave.

Na Batrovcima je i danas zabeležen devizni prekršaj od gotovo 13.000 evra, kada su carinici neprijavljeni novac, 10.000 švajcarskih franaka i gotovo 3.000 evra, otkrili u naslonu suvozačkog sedišta i torbici koja se nalazila u gepeku.

Kao vlasnik novca prijavio se vozač, 37-godišnji strani državljanin koji se Nemačke sa dvoje saputnika uputio ka Turskoj.

Slična situacija dogodila se i 28. januara 2023. godine na izlazu prelaza Gradina. Naime, 29-godišnji par državljana Poljske zaputio se ka Turskoj, a kada je na red za redovnu kontrolu došao njihov automobil ''BMW'' poljskih registarskih oznaka, izjavili su da nemaju ništa da prijave.

Ubrzo je tokom detaljne kontrole otkriveno da putnica u ličnoj torbici nosi neprijavljenih 50.000 evra, pa nakon što im je vraćeno po 10.000 evra koje nisu bili u obavezi da prijave, ostatak od 30.000 je privremeno zadržan do okončanja prekršajnog postupka.

Uprava carina podseća putnike da su u obavezi da na granici prijave svaki iznos veći od 10.000 evra, nezavisno od toga da li ga nose uz sebe ili su ga stavili u lične torbice, prtljag ili u neku od pregrada u automobilu.

#Btrovci

#granični prelaz Gradina