AKTUELNO

Bolove u glavi možemo da delimo na primarne i sekudarne glavobolje, rekla je za PINK neurolog dr Aleksandra Pavlović.

Kako kaže, primarne glavobolje su bolesti za sebe i dodaje da je jedna od najčešćih migrena.

- Ona nosi sa sobom mnogo problema, to su najintezivnije glavobolje i mi obično kažemo da nam pacijenti gradiraju koliko je jaka glavobolja koju osećaju od 1 do 10 – rekla je dr Pavlović. Kako kaže, prema tim procenama, migrena je glavobolja koja izaziva bol jačine 7, 8, 9, pa nekad i 10.

Foto: TV Pink Printscreen

- Među najintezivnijim je i najjačim glavoboljama. Za nju je tipično da je intenzivna i zahvata često polovinu glave. Bol je pulsirajući i često praćen mučninom i povraćanjem. Ljudima smeta svetlost i jak zvuk i ne mogu da nastave sa svojim aktivnostima, bilo mentalnim, bili fizičkim. Postoji zahtev da imate u toku života bar 5 takvih glavobolja, da bi se moglo reći da imate migrenu – rekla je dr Pavlović.

Doktorka je rekla da postoje različiti okidači za pojavu glabovolje, a ono što ljudi posebno ističu jeste neispavanost.

- Ako ne jedemo, ako smo u stresu, čak i ako previše spavamo, mogu biti povodi za pojavu migrene – rekla je dr Pavlović.

Foto: TV Pink Printscreen

Ona je rekla da se migrena često javlja u više generacija u porodicama. Dodaje da postoje porodični podaci koji govore da može biti nasleđena sklonost našeg mozga ka migreni.

- To je hronično stanje, sklonost našeg mozga da tako reaguje. U neurologiji imamo jako dobro definisane lekove. Jednu grupu za prekid napada, koje zaustavljaju bol. Za ljude koji imaju hroničnu migrenu sa više od pola meseca napada i bolova, postoji profilaktička, odnosno preventivna terapija – rekla je dr Pavlović.

Autor: